Когато тялото се бори с инфекция настъпва треска, при артрит се наблюдават болки в ставите, при ужилване от насекомо настъпва оток. Всичко това са прояви на възпалителен процес, протичащ в тялото. Възпалението е важна част от имунния отговор. Усложненията настъпват при продължителен или прекомерен възпалителен процес.

 

Какво представлява възпалението?


С термина възпаление се отразяват всички процеси в имунната система, които настъпват когато тялото се бори с потенциални или реални инфекции, при пречистване на токсините или възстановяване от физическата умора. Има пет класически признака на остро възпаление: затопляне, болка, зачервяване, подуване и загуба на функция. Нискостепенното възпаление може дори да не доведе до забележими симптоми, но клетъчните процеси се запазват същите. Имунната система разполага с различни видове имунни клетки - Т клетки, В клетки, макрофаги, неутрофили и други. Именно В клетките произвеждат антитела, които могат да унищожат всякакви бактерии и да неутрализират токсините. Макрофагите и неутрофилите поглъщат бактериите и ги унищожават. Т-клетките не произвеждат антитела, но унищожават всяка клетка, заразена с вирус, за да предотвратят разпространението му.

 

Освен това, тези имунни клетки произвеждат стотици видове молекули, наречени цитокини – медиатори на възпалението – които помагат на имунната защита. Те, обаче, могат да увредят и някои здрави клетки. Други подобни медиатори водят до промяна в пропускливостта на стената на кръвоносните съдове, което води до натрупване на течност и приток на повече имунни клетки, развитие на оток, зачервяване и болка. След като имунната система се справи с патогените, различни части от възпалителния отговор участват във възстановяването на увредената тъкан. Няколко дни след това от организма се елиминират всички бактерии и се излекува увредената тъкан.

 

Възпалението като причина за заболяване

Възпалението има двустранен ефект върху организма - то е от решаващо значение за борбата с инфекциите и възстановяването на увредените тъкани, но когато то възникне по грешни причини и стане неконтролирано, последствията и усложненията могат да бъдат много сериозни. Алергиите например се развиват, когато имунната система погрешно разпознае безвредни вещества като опасни. Последиците могат да бъдат по-леки - сърбеж и зачервяване или по-тежки - например оток. Хроничното възпаление уврежда тъканите с течение на времето и може да доведе до много неинфекциозни клинични заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни заболявания, затлъстяване, диабет и някои видове рак.

 

Имунната система понякога може да разпознае собствените органи и тъкани като чужди елементи, което води до възпаление в цялото тяло или в определени области, което причинява симптомите на автоимунни заболявания като лупус и артрит. Друга причина за хроничното възпаление са дефектите в механизмите, които ограничават възпалението, след като тялото се справи с инфекцията. Когато възпалението се развива най-вече на клетъчно ниво в тялото, процесът не се развива изолирано - установено е, че стресът, диетата и храненето, както и генетичните фактори и факторите на околната среда регулират възпалението по различни механизми.

 

Все още трябва да се изяснят причините, които водят до развитие на вредните форми на възпаление, но здравословното хранене и контролът на стреса могат да допринесат за поддържането на деликатния баланс между силния имунен отговор и вредното хронично възпаление.

 

Източник:

medicalxpress.com