Нощната слепота (хемералопия, кокоша слепота) представлява нарушена зрителната адаптация към тъмно. Пациентите имат нормално зрение през деня, докато през нощта зрението им е нарушено и те трудно се ориентират.
 
При намалена осветеност на ретината настъпва зрителна адаптация към тъмно. Зениците се разширяват, за да достигне повече светлина до ретината.
 
В ретината има два вида светлочувствителни клетки – пръчици и колбички (конусчета). Пръчиците са по-чувствителни към по-слаба светлина и участват в периферното и нощното зрение. Конусчетата са по-чувствителни към ярка дневна светлина, те са отговорни за цветното зрение.
 
В зависимост от причината за възникването на хемералопия (нощна слепота, кокоша слепота) се различават функционална и органична хемералопия.
 
Функционалната се развива при липса на витамин А, витамини от група В, липса на белтъци, свързани с транспорта на витамини от стомаха до ретината, стомашно-чревни и чернодробни болести свързани с нарушено усвояване на тези витамини. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Наблюдава се при строги диети, дълготраещи пости, продължително гладуване при бедствени ситуации. Този вид кокоша слепота е обратима и след отстраняване на причината за нейното възникване, нощното зрение и адаптацията към тъмно се възстановяват.
 
Органичната кокоша слепота е свързана с редица очни заболявания, като най-често с пигментната дегенерация на ретината, висока миопия (късогледство), отлепване на ретината и възпалителни процеси в нея и др. Увреждане на ретината може да настъпи и при инфекциозни заболявания – сифилис, рубеола, морбили и др.
 
Интоксикациите с тежки метали, невротоксични вещества, психическото и физическо пренапрежение също водят до смутена адаптация. Физиологично тя може да се смути и при бременност.