Хипофизата е жлеза, която се намира в мозъка. Тя има много малки размери - приблизително колкото грахово зърно. Жлезата е много важна, тъй като отговаря за дейността и на други жлези. Тя приема съобщения от мозъка чрез хипоталамуса и използва тези съобщения за производството на хормони. Поради тази причина тя се нарича често главна жлеза.


Хипофизната жлеза е съставена от два дяла. Предният е жлезист, а задният е изграден от нервни влакна. Тя произвежда редица хормони. Сред тях е хормонът на растежа, който е необходим особено за децата, тъй като той помага за изграждането на хрущялите и костите им. Ако хормонът е с понижено производство, се получава състоянието “хипофизни джуджета”, а прекаленото му производство води до получаване на ръст над 220 см. 

 


Вторият хормон е адренокортикотропен хормон, който регулира кората на надбъбречните жлези. Тиреотропният хормон регулира щитовидната жлеза. Гонадотропният хормон пък се дели на 2 вида хормона - фоликулостимулиращ, който е важен за производството на половите хормони. Вторият вид е лутеинизиращ, свързан с образуването на жълто тяло при жените. Пролактинът също е хормон на хипофизната жлеза. Той е необходим за производството на кърма при майките. От задния дял се отделят хормоните вазопресин и окситоцин.


Как да се поддържа здрава хипофизната жлеза? Първо, трябва да се яде балансирана храна. Например недохранените деца може да не произведат достатъчно количество хормон на растежа, за да достигнат височината за своята възрастова група. За хипофизата са необходими плодове, зеленчуци, фибри, протеини, омега-3 мастни киселини и мононенаситени мазнини. Освен това трябва да се намали приемът на натрий и да се избегнат рафинираните храни, включително захар.


Трябва да се приемат също повече витамини А, Е и D, но те може да се набавят и чрез храната. Всички тези витамини са необходими за стимулирането на производството на хормони. Манганът също поддържа хипофизата здрава. Освен това той ѝ осигурява антиоксидантни съединения.

 

Може да се приемат и билки като градински чай, женшен и люцерна, но преди да се започне лечение с билки, е добре да се направи консултация с лекар.