Какво представлява изцяло изкуствено сърце?

Изцялото (или тоталното) изкуствено сърце (total artificial heart, TAH) е устройство, което замества увредените кухини и клапи на сърцето, помага за възстановяване на кръвообращението и контролира притока на кръв към и от сърцето.

 


Тоталното изкуствено сърце се използва в случаи на сърдечна недостатъчност, като TAH напълно замества сърцето на пациенти, които обикновено чакат сърдечна трансплантация. Устройството може да бъде използвано само при пациенти с приблизително нормален ръст.

 

Според статия от 2021 г. SynCardia Total Artificial Heart е единственото TAH устройство, което Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобрява. Около 2000 души са получили този вид сърдечно лечение. А проучване от 2019 г. сочи, че използването на устройства за заместване на сърцето може да се увеличи с нарастването на броя на хората, развиващи сърдечносъдови проблеми.

 

Устройството притежава 2 изкуствени камери, които се изпълват с кръв и след това изтласкват кръвта, когато се компресират с въздух от външната задвижваща конзола. Механични клапи, монтирани във всяка камера, контролират посоката на кръвния поток. Тръби (наречени канюли) свързват изкуствените вентрикули (камери) с камерите на автентичното сърце на пациента и с аортата, главната артерия, която пренася кръвта към останалата част от тялото. Тези връзки позволяват на устройството да осъществява циркулацията на богата на кислород кръв през тялото.

 

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) обяснява, че външно преносимо устройство контролира TAH. Устройството е акумулаторно, тежи около 7 килограма и лесно се побира в чанта.

Какви видове тотално изкуствено сърце съществуват?

70cc TAH на SynCardia е единственото одобрено тотално изкуствено сърце за пациенти с бивентрикуларна (и на двете страни на сърцето) сърдечна недостатъчност. 50cc TAH на SynCardia е по-малко устройство, което може да подхожда на пациенти, на чието тяло може да не пасва на 70cc TAH.

Кой се нуждае от тотално изкуствено сърце?

Изцяло изкуствено сърце (TAH) може да бъде потенциално дългосрочно решение за пациенти със сърдечна недостатъчност, при които сърцето вече не изпомпва достатъчно кръв към тялото. Лица, които не могат да се подложат на трансплантация на сърце, също могат да се възползват от това устройство.

 

Референции:
1. American College of Cardiology (ACC). Artificial Hearts May Help Patients Survive Until Transplant
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). The total artificial heart
3. PubMed. Copeland, J., et al. (2021). Total artificial heart update
4. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Heart treatments. (2022)
5. Medical News Today. Everything to know about total artificial hearts