Хипоталамусът е една малка зона в основата на мозъка. Той е разположен между хипофизната жлеза, отговорна за регулирането на общия хормонален баланс на организма, и таламуса, представляващ част от структурата на междинния мозък, отговарящ за обработването и пренасочването на сетивни сигнали към кората на мозъка.

 

Хипоталамусът има някои основни функции като например да държи под контрол телесната температура, глада, жаждата, либидото, сърдечния ритъм, освобождаването на хормони от хипофизата, производството на храносмилателни сокове, балансирането на телесните течности и т.н. Тъй като различните системи на тялото изпращат сигнали до мозъка, те предупреждават хипоталамуса за всички дисбаланси. В резултат хипоталамусът реагира, като отделя правилните хормони, за да балансира тялото. 


 

Един пример за това е способността да се поддържа нормална телесна температура. Ако хипоталамусът получи сигнал, че вътрешната температура е висока, тялото ще започне да се поти, а ако той получи сигнал, че температурата е твърде ниска, тялото ще създаде собствена топлина чрез треперене, което ще предизвика затопляне.

 

Хипоталамусът произвежда хормоните окситоцин и антидиуретичен хормон, който причинява реабсорбация на вода в бъбреците, а окситоцинът стимулира свиването на матката при раждането и е важен за кърменето. Окситоцинът участва и в процесите на регулиране на цикъла на съня


Хипоталамусът отделя и хормона кортикотропин, който помага за регулиране на метаболизма и имунния отговор. Хормонът гонадотропин пък служи за стимулиране на хипофизата да отделя повече хормони за поддържане работата на половите органи.

 

Други хормони, които се секретизират, са хормоните, контролиращи пролактина съответно за започване или спиране производството на кърма. Хормонът тиреотропин пък задейства щитовидната жлеза, която освобождава хормоните, регулиращи метаболизма и енергията. Хипоталамусът също влияе пряко върху хормоните на растежа, които са от съществено значение за подрастващите деца, но и за възрастните.

 

Кои са симптомите на нарушения в хипоталамуса? Симптомите могат да варират в зависимост от това, кои хормони са в недостиг. Децата например могат да прояват признаци на анормален растеж. Понижената функция на надбъбречната жлеза пък може да доведе до симптоми като замаяност и слабост. Ако има нарушения на щитовидната жлеза и тя е свръхактивна, то е много вероятно да се изпитат симптоми на чувствителност към топлина, промени в настроението, умора, трудно заспиване и т.н.