Едва ли има човек, който да не е изпитвал, меко казано, неприятните симптоми след консумиране на развалена или некачествена храна. Хранителното отравяне започва с присвиване в стомаха, разстройство, повръщане, а може да се наблюдава и повишена температура.

 

Основната причина за хранителното отравяне са бактериите. Когато храната не се съхранява правилно те започват да се развиват в храната. Някои бактерии първо се размножават в тялото и след това отделят токсини. Други пък образуват токсини още в храната. Много често тези бактерии не променят органолептичните свойства на храната и ние не разбираме, че тя е развалена.


 

Как протича хранителното натравяне?

Проникване на бактериите. Някои бактерии и ентеротоксини могат да оцелеят в суровите условия на стомашната среда и да достигнат червата, от където започва тяхното действие. При някои бактерии симптоми се наблюдават до 2-3 часа след консумиране на развалената храна има и такива щамове, при които клиничната картина се разгръща след до 72 часа.

 

Размножаване на бактериите. Стигнали до червата, бактериите могат да започнат да се размножават и да произвеждат ентеротоксини. До този момент те не са засечени от имунната система. Но след като започнат да отделят токсини, те атакуват чревната лигавица и предизвикват мощна имунна реакция.

 

Имунен отговор. След като се е активирала имунната система, клетките й започват да произвеждат възпалителни медиатори – цитокини, които слагат началото на поредица от етапи водещи до възпаления на чревната лигавица и подуване. Тези процеси са съпроводени с подуване, болки и дискомфорт.

 

Бактериите, които се размножават в червата пречат на нормалното усвояване на приетите храна и вода. Излишните течности и електролити в червата водят до воднисто разстройство, което всъщност е полезно, тъй като бързо изхвърля бактериите и токсините от тялото. Но може да причини и обезводняване.

 

Повръщане. Някои бактерии не причиняват повръщане, но ентеротоксините на Staphylococcus aureus имат точно такъв ефект. Изследванията показват, че те могат да стимулират блуждаещия нерв, който предава сигнали до центъра за повръщане в мозъка.