Какво се случва с тялото през зимните месеци, когато температурите падат? На първо място, кожата се напуква, изсушава и се получават бръчки. Тъй като лицето директно е изложено на вятър и студ, за него трябва да се положат специални грижи. Устните също са силно засегнати, тъй като е инстинктивен навик те да се облизват, но това причинява тяхното изсушаване. Затова те също се нуждаят от овлажняващ балсам.

 

Зъбите също са засегнати и особено чувствителните. Студеният зимен въздух може да предизвика пронизваща болка, ако има проблеми с венците като пародонтоза, открити корени и т.н. Затова е препоръчително да се планира посещение при зъболекар, ако се изпитва болка в зъбите.


 

През зимните месеци също трябва да бъдат внимателни пациентите, които имат диабет, тъй като екстремно ниските температури са причина за производството на кортизол, хормон на стреса, в тялото, а това може да доведе до инсулинова резистентност. Диабетиците трябва да избягват продължителното излагане на студ и да проверяват често захарта.

 

Какви други промени в тялото се наблюдават при застудяване? През зимата нивата на кафявата мазнина се повишават в тялото и тя е много по-активна, тъй като изгаря калории и помага за стоплянето на тялото, когато е студено.

 

Как по друг начин може да се повишат нивата на кафявата мастна тъкан? Смята се, че чрез поддържането на високи нива на мелатонин с достатъчно сън и избягване на нощното излагане на синя светлина може да се натрупа кафява мазнина. Това може да се случи и чрез редовни физически упражнения на по-ниски температури.

 

През зимата също се изгарят повече калории, защото тялото работи по-усилено, за да поддържа телесната температура.

 

През зимните месеци още случаите на дехидратация се увеличават, тъй като реакцията за жажда на тялото намалява. В този период обаче хидратацията е също толкова важна, колкото и през лятото.

 

Ниските температури през зимата са свързани с повече мигрена сред хората. Една от причините е липсата на слънчеви лъчи, които осигуряват витамин D, но от значение е и дехидратацията на тялото.

 

Зимният сезон се свързва и със стягане на мускулите поради намален приток на кръв и циркулация заради студа. Причината е, че тялото се приспособява към студеното време по-бавно.