Как действат базофилите?

Гранулите, които се намират вътре в базофилите съдържат хистамин и хепарин. Хистаминът е вазодилататор, предизвикващ разширяване на кръвоносните съдове в близост до инфекцията, което позволява на повече фактори на имунния отговор да имат достъп до инфекциозния микрорганизъм. Хепаринът е вещество, разреждащо кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци на мястото на инфекцията.


Базофилите се свързват и могат да предизвикат производството на имуноглобулин Е (IgE), антитяло, което помага да за предпазването от паразити. Базофилите също участват във фагоцитоза, която е процесът на унищожаване на нахлуващия патоген, чрез неговото поглъщане от фагоцитиращите клетки, така че да не може да навреди на тялото.Каква диагностична стойност имат базофилите?

Базофилите имат диагностична стойност, тъй като високият или ниският им брой може да подскаже какво състояние засяга организма. Стойността може да бъде изразена или чрез процент, или чрез действителен брой клетки в микролитър кръв.


Резултатите от кръвните тестове могат да потвърдят, когато базофилите са необичайно високи (базофилия) или необичайно ниски (базопения).


Базофилията може да бъде признак на хронично възпаление, при което се образуват прекомерно количество бели кръвни клетки. Това може да бъде свързано с недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) или състояние, което причинява свръхпроизводство на бели кръвни клетки в костния мозък.


Базопенията обикновено се проявява с остро възпаление или инфекция, тежка алергия или свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм).


Като цяло, броят на всички видове бели кръвни клетки, а не само на един вид, се взема предвид при оценка на заболяване.

 

Каква е връзката между базофилите и алергиите?

Базофилите, заедно с IgE антитела, могат да медиират реакция срещу алергени. Хистаминът, който се отделя от базофилите, е една от причините за симптомите на често срещаните сезонни алергии.


Хистаминът може да предизвика сълзене на очите, сърбеж по кожата и хрема. Ето защо антихистамините, които блокират действията на хистамина, са ефективни при намаляване на симптомите на алергия. Все още не е напълно изяснена причината да се появяват тези алергични реакции.

 

Библиография:
Choi JL, et al. Platelet function tests: A review of progresses in clinical application
Lab Tests Online (LTO). Platelet function tests
Healthline. Platelet Aggregation Test