Нормалната телесна температура на човек варира спрямо различни фактори като възраст, физическа активност и други.

 

Средно нормалната температура при възрастните е около 36-37 °C.


 

Стойностите на телесната температура се променят в зависимост от това къде човек прави съответните измервания на тялото. Например, показанията на ректалната температура са по-високи от тези в устата, а на подмишниците обикновено са по-ниски.

 

Влияние може да окаже още и времето от деня, в което човек я измерва, тъй като тя обикновено е най-ниска рано сутрин и най-висока в късния следобед. От значение са още възрастта на човека, извършваната от него дейност преди измерването, както и приемът на различни храни и напитки.

 

След проведеното проучване сред почти 35 500 души, изследователите са установили, че по-възрастните хора имат най-ниска телесна температура.

 

Те забелязват още, че някои медицински състояния могат да ѝ повлияят. Например хората с недостатъчно активна щитовидна жлеза - хипотиреоидизъм, са склонни да имат по-ниска температура, докато хората с онкологични заболявания по-често имат по-висока.

 

При децата нормалната телесна температура е около 36,4 °C, но както при възрастните тя би могла да варира.

 

При бебетата, от друга страна, нормалната телесна температура обикновено е по-висока - около 37,5 °C.

 

Температурата на бебетата е по-висока, защото те имат по-голяма телесна повърхност спрямо своето тегло. Техните тела също са по-активни метаболитно, което също генерира топлина.

 

Телата на бебетата не регулират температурата, както тези на възрастните. Те се потят по-малко, когато е топло, което означава, че задържат повече топлина. Освен това по време на треска те по-трудно се охлаждат.

 

Телесната температура по време на бременноста на една жена също може варира значително.

 

По време на бременност метаболитна скорост (BMR) на жената е по-висока от обикновено. Това означава, че тялото ѝ произвежда повече топлина. Следователно нейната телесна температура би могла да се повиши.

 

При изследване се установява, че телесната температура достига своя пик около 12-та седмица от бременността, който е между 35,6 – 37,5 °C, а средната телесна температура достига най-ниската си стойност след 33-та седмица от около 35,3 – 37,3 °C.

 

За повишена телесна температура - треска, говорим при стойности от най-малко 38° C, като над 39,5° C е висока температура и над 41° C - много висока. Тези промени могат да бъдат симптом на различни заболявания, например COVID-19, настинка или други.

 

Много е важно, ако човек има необичайно висока или ниска температура, незабавно да потърси медицинска помощ.

 

Източници:

https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5468.full

https://www.nhs.uk/conditions/fever-in-children/

https://journals.lww.com/greenjournal/fulltext/2020/03000/gestation_specific_vital_sign_reference_ranges_in.21.aspx