Какво представляват хормоните?

Хормоните са химически пратеници, които влизат в кръвта директно при секрецията им от жлезите с вътрешна секреция. Една жлеза или клетка може да отделя множество хормони, както и множество жлези могат да отделят един и същ единствен хормон.


Кои са основните класове хормони?


Хормони на щитовидната жлеза


Щитовидната жлеза се намира в предната част на шията и е обвита около трахеята. Състои се от фоликули, които отделят двата йодсъдържащи хормона тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Тези хормони на щитовидната жлеза регулират консумацията на кислород, растежа и развитието на мозъка. Т4 се секретира в по-големи количества, но най-вече се превръща в Т3, които е по-активна форма.


Надбъбречни медуларни хормони


Надбъбречната жлеза е чифтен орган, в организма се разполага по една надбъбречна жлеза върху всеки бъбрек. Всяка жлеза има 2 ендокринни части, вътрешна надбъбречна медула и обкръжаваща надбъбречна кора. Медулата отделя епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин), които са катехоламини. Тези хормони упражняват действия, подобни на тези на симпатиковите нерви. Отделя се повече епинефрин, отколкото норепинефрин.


Хормони на надбъбречната кора


Алдостеронът участва в минералния баланс (минералокортикоид) в организма, като контролира пътя на Na+, K+ и H+ йони в бъбреците. Кортизолът и кортикостеронът (глюкокортикоиди) влияят върху метаболизма на глюкозата и други органични хранителни вещества. Кортизолът също влияе върху реакцията на стрес и регулацията на имунната система. Надбъбречните андрогени са по-малко мощни от андрогена тестостерон.


Пептидни хормони


Повечето хормони са пептидни хормони. Първоначално се синтезират като по-големи препрохормони, които след това се разкъсват до прохормони в ендоплазмения ретикулум. След това в апарата на Голджи прохормонът се разкъсват до активния хормон. Тези хормони могат да служат и като невротрансмитери. Калцитонин, пептиден хормон, секретиран от парафоликуларни клетки на щитовидната жлеза, участва в регулирането на нивото на Ca2+ в кръвта.


Стероидни хормони


Стероидните хормони се произвеждат от надбъбречната кора и половите жлези.


Аминни хормони


Аминните хормони са производни на аминокиселините триптофан (като мелатонин) и тирозин (като щитовидни хормони и допамин).


Хормони на половите жлези


Тестостеронът е основният андроген, секретиран от тестисите. Основният женски хормон, естрадиол, секретиран от яйчниците, се получава от андрогени.


Какви са метаболизма, екскрецията и транспорта на хормоните?

Концентрацията на хормон в плазмата зависи от скоростта на неговата секреция и скоростта на неговото отстраняване. Хормоните се екскретират чрез бъбреците или се метаболизират в кръвта или в целевите клетки.


Водоразтворимите хормони се транспортират разтворени в кръвната плазма, докато други циркулират в кръвта, свързани с плазмените протеини. Свободният хормон преминава през стените на капилярите, за да срещне своята целева клетка.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). The Endocrine System
National Library of Medicine (NLM). Physiology, Endocrine Hormones