Когнитивните функции представляват способността на мозъка да обработва информация за обкръжаващата го среда. Те включват мислене, запаметяване, заучаване и способност за решаване на проблеми. Нарушенията в когнитивтия капацитет могат да се дължат на множество фактори, но хормоналните промени са съществен елемент за това. Установено е, че естрадиолът - женският полов хормон може да укаже влияние върху умствения капацитет и емоционалния баланс. Естрогенът притежава потенциал да въздейства като невропротективен фактор и селективно да указва полезно действие върху процесите на запаметавяне, контролирани от хипокампа и челния дял на мозъка. Това е и причината да се използва хормонозаместителна терапия при пациентки в менопауза, при които се наблюдава когнитивен спад.

 

Резултатите от образните изследвания са показали, че той указва невропротективно действие и позволява превенция на мозъчната атрофия, която настъпва естествено при процесите на стареене. Естрогенът и прогестеронът стимулират растежа на невроните, образуването на връзки между тях и благоприятстват невропластичността. Някои проучвания са показали значителни промени в реактивността на мозъка по време на менструация. Тези особености са се характеризирали с повишена реактивност на бадемовидното тяло по време на лутаелната фаза. Тази структура в мозъка има важно значение за процесите на запаметяване. Освен това, наблюденията са показали, че по време на менструалния цикъл се е наблюдавало потискане на водещото полукълбо от мозъка, което се дължи на хормоналните промени при менструация.


 

Половите различия, които се дължат на действието на различните видове хормони, настъпват още в ранния пренатален и постнатален период. В този интервал от време високите нива на андрогени предизвикват развитието на пространственото мислене и изграждането на модели на заучаване. Ниските нива на тестостерон през различните етапи от живота могат да доведат до когнитивен спад. Проучванията са показали, че при жените по-често се наблюдава гладкост на говора, фина моторика, вербална памет и модели на заучаване поради действието на естрогените в мозъка.

 

Естрогенът има ключово значение за функциите на мозъка и по-конкретно за тези на хипокампа и мозъчната кора. В тези зони се експресират два различни вида естрогенови рецептори - алфа и бета. Естрогенът защитава мозъка от естествените изменения, които настъпват в него поради процесите на стареене и предотвратява деменцията. По време на бременност, например, промените в нивата на прогестерона и естрогена водят до нарушения във вниманието, паметта и изпълнителния капацитет. Това се дължи на чувствителността на хипокампа към промените в нивата на половите хормони. Повишаването на тестостерона, от друга страна, понижава когнитивния капацитет.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422548/