Всички части на тялото, включително мускулите, мозъкът, сърцето и черният дроб се нуждаят от енергия, за да работят. Тази енергия се получава от приетата храна. Телата усвояват храната, смесвайки я с течности - киселини и ензими

 

Мазнините, белтъчините и въглехидратите се разглеждат и усвояват в процеса на храносмилането. След това преминават през черния дроб, където химичният им състав се видоизменя. Следва поредица от химични реакции, като се получава химикалът аденозин трифосфат - АТФ. Той участва в изграждането на нови тъкани, отделянето на хормони, свиването на мускули, предаването на нервни сигнали и други. Аденозин трифосфатът представлява три фосфатни молекули, свързани с една молекула аденозин. Когато една от връзките между тези молекули се разруши, се отделя голямо количество енергия.


 

Как още тялото превръща храната в енергия? След като стомахът усвои храната, въглехидратите се разпадат до вид захар, наречен глюкоза. Стомахът и тънките черва абсорбират глюкозата и я освобождават в кръвта. Вече попаднала в кръвния поток, глюкозата може да се използва веднага за енергия или да се съхранява в тялото, за да се използва на по-късен етап.


За да се използва или съхранява глюкозата за енергия, телата се нуждаят от инсулин. Без него глюкозата остава в кръвта и поддържа нивата на кръвната захар високи. Инсулинът е хормон, който се произвежда в панкреаса. С преминаването на глюкозата от кръвния поток в клетките, нивата на кръвната захар започват да спадат. Инсулинът също помага на тялото да съхранява мазнини и протеини. Мазнините още могат да се използват от тялото като източник на енергия.

 

Използването на глюкоза за енергия и поддържането на нормално количество инсулин, е начинът, по който телата поддържат енергия за извършаването на физически движения, включително дишане, хранене, сън, ходене и всякаква друга дейност в ежедневието. Интересен факт е, че тялото използва до 10% от енергията си, за да се храни, но и за да усвоява и преработва храната. Попринцип тялото всеки ден използва между 50 и 80% енергия.

 

Целта е постигане на баланс, защото, ако се приема повече храна, отколкото тялото използва, тогава тялото съхранява излишна енергия, известна като калории.