Стресът – под формата на травматични събития, напрежение в работата и ежедневни стресови събития – ускорява стареенето на имунната система, потенциално увеличавайки риска от рак, сърдечносъдови заболявания и инфекции.

 

Това показва изследване, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


 

Тъй като световното население от по-възрастни хора се увеличава, разбирането на различията в здравето, свързани с възрастта, е от съществено значение.

 

Свързаните с възрастта промени в имунната система имат решаваща роля за влошаването на здравето.

 

Това проучване помага да се изяснят механизмите, участващи в ускореното стареене на имунитета.

 

С напредването на възрастта имунната система естествено започва драматично понижаване - състояние, наречено имуносенесцентност.

 

В напреднала възраст имунният профил на човек отслабва и включва твърде много циркулиращи остарели бели кръвни клетки и твърде малко свежи, „наивни“ бели кръвни клетки, готови да се борят с нови нашественици.

 

Имунното стареене се свързва не само с рак, но и със сърдечносъдови заболявания, повишен риск от пневмония, намалена ефикасност на ваксините и стареене на органите.

 

Изследователите са проучили връзката между излагането на стрес през целия живот  и намаляващата сила на имунната система.

 

За да изчислят излагането на различни форми на социален стрес, изследователите са анализирали отговорите от национална извадка от 5744 възрастни на възраст над 50 години.

 

Те са отговорили на въпросник, предназначен да оцени преживяванията на участниците със социален стрес, включително стресови събития в живота, хроничен стрес, ежедневен стрес и други.

 

След това кръвните проби от участниците са били анализирани чрез поточна цитометрия - лабораторна техника, която брои и класифицира кръвните клетки, докато преминават една по една в тесен поток пред лазер.

 

Хората, изложени на по-високи нива на стрес са имали застаряващ имунен профил, с по-нисък процент на зрели имунни клетки и по-висок процент на остарели бели кръвни клетки.

 

Някои източници на стрес може да са невъзможни за контролиране, но изследователите поясняват, че може да има заобиколно решение.

 

Т-клетките – критичен компонент на имунитета – узряват в жлеза, наречена тимус, която се намира точно пред и над сърцето.

 

С възрастта на хората тъканта в тимуса им се свива и се заменя с мастна тъкан, което води до намалено производство на имунни клетки.

 

Минали изследвания показват, че този процес се ускорява от фактори на начина на живот като лоша диета и ниско физическо натоварване, които са свързани със социалния стрес.

 

В това проучване, след статистически контрол за неправилен начин на хранене и ниски нива на физическа активност, връзката между стреса и ускореното стареене на имунитета не е била толкова изявена.

 

Това означава, че хората, които изпитват повече стрес, са склонни да имат по-нездравословни хранителни навици, което отчасти обяснява защо имат по-ускорено стареене на имунитета.

 

Подобряването на хранителния режим и физическата активност при възрастни хора може да помогне за компенсиране на имунното стареене, свързано със стреса.

 

Освен това цитомегаловирусът (CMV) може да бъде цел за интервенция.

 

CMV е често срещан, обикновено асимптоматичен вирус при хората и е известно, че има силен ефект, ускоряващ имунното стареене.

 

CMV е в латентно състояние през повечето време, но може да се прояви при силен стрес.

 

В това проучване се е установило, че CMV позитивността също намалява връзката между стреса и ускореното стареене на имунитета.

 

Следователно, широко разпространената CMV ваксинация може да бъде сравнително лесна и потенциално мощна интервенция, която би могла да намали ефектите на имунното стареене, причинени от стреса.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1073/pnas.2202780119