През последната една година, на фона на развихрилата се пандемия, изключително развитие придоби т. нар. телемедицина. Тук се включват смартчасовниците, които директно пращат данни за сърдечния ритъм и кръвното налягане към личния ни лекар; огледала, които мерят пулс и дори изкуствен интелект, който подпомага прецизни операции и дори поставя диагнози.


Така хирурзи оперират пациенти, дори и на хиляди километри – не само те не са в един град с пациента, а дори могат да не бъдат и на един континент. Всички изброени са не само разработени, но и се прилагат все повече в ежедневието. А т. нар. COVID-криза провокира забързването на това развитие на телемедицината и нейното прилагане.


Така вече се използват масово смартфони, които отчитат фактори, сочещи анемия дори със снимка на конюнктивата, но още по-актуално е, че тези „умни“ телефони са в състояние да открият инфекция в много ранен стадий – често дори дни преди поява на симптомите – в т. нар инкубационен период. Това от своя страна е изключително важно по отношение на ограничаване на разпространение на вирусоносителството. За целта се проследяват пулс, кръвно налягане и кислородно насищане на кръвта.Така в един момент се стига до възможността вместо да посещаваме редица медицински звена – лаборатории, висене пред кабинет на личния ни лекар и при нужда мнение от специалист, да се побира в джоба на пациента, под формата на неговия смартфон.


Освен измерване на кислородно насищане и телесна температура, някои устройства дори могат да проследяват и анализират звуците от белите дробове при вдишване и издишване, което от своя страна допринася за възможността от виртуални прегледи и намаляване предписването на рентгенова снимка, например.


Телемедицината естествено далече не се ограничава само до проследяване за наличието на някакъв инфекциозен процес, а освен това може да оценява със сканиране на кожен участък – рана или различни видове обриви.


Дори учени предсказват възможността от това постигнатото ниво на телемедицина към днешна дата да позволи да не се върнем към „реалността“ преди COVID-19.


Смартустройствата неизменно ще играят огромно роля в медицината на бъдещето – друг лаически термин, който се използва за определяне на телемедицината. Много удобно са устройства за проследяване показатели на новоизписан от болницата пациент, който трябва да се проследява интензивно през следващите поне 1-2 седмици. Но остава и въпросът с психическата нужда от лекар, който да седи и анализира всички получени дигитални данни.


Източници:
1.    Lisa M. Koonin et al.; Trends in the Use of Telehealth During the Emergence of the COVID-19 Pandemic — United States; CDC, Oct 2020
2.    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7417101/