Слънчевото изгаряне е може би най-неприятната част от иначе така чаканото лято. Какво се случва с кожата при изгаряне и защо е толкова важно да се пазим?
 
Вредни са ултравиолетовите лъчи, които излъчва слънцето. Те достигнат до кожата и предизвикат реакция между някои от структурните частици в ДНК, като ги увреждат. Когато вредата не може да бъде възстановена, клетката умира.
 
Проучване в областта установява, че когато клетката бъде унищожена, тя предизвиква процес, който води до болезненото възпаление. Смята се, че то помага за отстраняване на увредените от слънцето клетки, преди те да се развият в канцерогенни
 
В допълнение, ракът на кожата е следствие на мутация в гените и колкото по-дълго е времето, прекарано под слънчевите лъчи, толкова по-голям е рискът от развитие на такива мутации. Поради това, е много важно да се нанася слънцезащитен продукт при всяко излагане на слънчеви лъчи. 
 
За да се предпази от ултравиолетовите слънчеви лъчи, организмът образува меланин – пигмент, който абсорбира вредната радиация. Хората, които са с по-тъмна кожа, естествено имат повече меланин, което означава, че са защитени в по-голяма степен от слънчевите лъчи, в сравнение с тези, които са с по-светла кожа. Въпреки това, за тях е също толкова важно да се предпазват от ултравиолетовите лъчи.