Всяка година около 400 000 лица си поставят силиконови импланти, по данни на клиники в САЩ. Според данни на Американската агенция по храните и лекарствата по-голямата част от тези импланти налагат реоперация в рамките на 10 години, поради развитие на възпалителни реакции или други усложнения.


Според Омид Вейсех, част от екипа, работил над проучването, значение за развитието на реакции има различната повърхностна структура на имплантите. Някои от нежеланите реакции са били дори развитие на лимфом.


Повърхностната топография на импланта може драстично да повлияе на начина, по който имунният отговор го възприема. Това е от значение за пластичните хирурзи, които съветват своите пациенти какъв модел да изберат.Вейсех, заедно с Жошуа Долоф, асистент в Университета Джон Хопкинс, са водещите автори на статията, която е публикувана в Nature Biomedical Engineering. Изследователският екип включва също учени от университета Establishment Labs и MD Anderson Cancer Center, наред с други институции.


Силиконовите импланти за гърди се използват от 60-те години на миналия век, а най-ранните версии са с гладки повърхности. При тези импланти, обаче, пациентите често получават усложнение, наречено капсулна контрактура, при което около импланта се образува ръбцова тъкан, водеща до появата на болка и дискомфорт.


През 2015 г. двамата учени се обединяват, за да проучат как тази уникална повърхност, както и други често използвани, взаимодействат с околната тъкан и имунната система.


При проучване върху животински модели изследователите установяват, че тъканите, изложени на най-грубата повърхност на импланта, показват признаци на повишена активност от макрофаги.


Всички импланти стимулират имунните клетки, наречени Т-клетки, но по различни начини. Имплантите с по-груба повърхност стимулират възпалителен отговор от Т-лимфоцити, докато имплантите с по-гладка повърхност, включително грапавост от 4 микрона, стимулират Т-клетките, които инхибират възпалението в тъканите.


Авторите се надяват, че техните резултати ще помогнат на други изследователи да оптимизират дизайна на силиконови импланти за гърди и други видове медицински силиконови импланти за по-добра безопасност.


Източници:
The surface topography of silicone breast implants mediates the foreign body response in mice, rabbits and humans | Nature Biomedical Engineering