Общоприето е, че храносмилането се случва само в стомаха. Всъщност има 3 отделни етапа на храносмилане. Първият е орален стадий. Дъвченето на храната я разгражда на по-малки частици. Ензимът, намиращ се в слюнката, амилаза, подпомага разграждането на въглехидратите в храната.

 

Вторият стадий е стомашният. Ензимът, пепсин, помага за разграждането на протеините на по-малки частици. Стомашната киселина играе важна роля за предотвратяване на болести, пренасяни с храна. Киселината премахва бактериите и вирусите в нея.


 

Третият стадий е чревният. Хранителните вещества и водата преминават през стените на тънките черва и навлизат в кръвта. Неразградената храна отива в дебелото черво, където се усвояват още няколко хранителни вещества и вода. Остатъкът се съхранява в ректума, докато чрез движение на червата не напусне тялото.

 

Колко време отнема целият процес? Смята се, че на храната отнема между 24 и 72 часа, за да се предвижи през храносмилателния тракт. Точното време зависи от количеството и вида храна, която е приета. Времето варира и в зависимост от фактори като пол, метаболизъм, дали има наличие на проблеми с храносмилането и т.н.

 

В рамките на 6 до 8 часа храната преминава през стомаха, тънките черва и дебелото черво. Веднъж попаднала там, частично усвоената храна, може да стои повече от 24 часа, докато се усвои. В проучване се установи, че средното време, в което храната престоява в дебелото черво, варира според пола - средно 33 часа за мъжете и 47 часа за жените. 


Храносмилането зависи и от вида храна - месото и рибата се усвояват напълно след 2 дни. За разлика от тях плодовете и зеленчуците, които са с високо съдържание на фибри, се храносмилат за по-малко от един ден. Сладките храни обаче са сред най-бързо усвояваните храни. След това настъпва по-бързо чувство за глад.


Има някои състояния, които могат да нарушат храносмилането. Сред тях са киселини, газове, запек или диария. Наличието на храносмилателни проблеми като дивертикулит, синдром на раздразненото черво и болестта на Крон също забавят храносмилането. То може да се подобри чрез прием на много течности, всекидневни физически тренировки и консумация на здравословна храна, включително плодове и зеленчуци, богати на фибри.