Атеросклеротичната плака, която се натрупват по стените на кръвоносните съдове, се състои от мастни отлагания. С натрупването на плака стените на артериите се втвърдяват и луменът им се стеснява, ограничавайки притока на кръв към органите и частите на тялото, които се нуждаят от кислород и богата на хранителни вещества кръв, за да функционират. Това води до състояние, известно като атеросклероза, и може да доведе до редица други сериозни сърдечносъдови нарушения.

 

Плаката, която се натрупва в кръвоносните съдове, се състои от холестерол, мазнини, калций, фибрин и клетъчни отпадъчни продукти. Образуването на атеросклеротична плака представлява сложен процес, при който холестеролът се закрепва към артериалните стени, като ги кара да се удебеляват, втвърдяват и стесняват. Това в крайна сметка води до атеросклероза.


 

Холестеролът се намира във всяка клетка на тялото. Той играе важна роля в производството на витамин D, хормони и вещества, които подпомагат храносмилането на храната. Съществуват главно два вида холестерол - липопротеини с висока плътност (HDL, известни като „добрия“ холестерол), които връщат холестерола от други части на тялото обратно към черния дроб, който след това го елиминира от организма. Липопротеините с ниска плътност (LDL, „лошият“ холестерол) са отговорни за натрупването на плака в артериите.

 

Когато плаките се натрупват в артериите, тялото реагира, като изпраща бели кръвни клетки, които се опитват да усвоят LDL, който след това се превръща в токсини. Все повече и повече бели кръвни клетки са привлечени от областта, където настъпва това нарушение, което води до възпаление в стената на артерията. Този процес кара мускулните клетки в стените на артерията бързо да се увеличават, образувайки покритие върху меката плака. Ако тази плака се откъсне, тя може да образува тромб, възпрепятстващ притока на кръв към органите и частите на тялото.

 

Образуването на плака поради холестерола може да бъде причинено от различни фактори, като:

  • Диета - храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини;
  • Тегло - наднорменото тегло може да доведе до повишени нива на триглицериди, както и повишен риск от сърдечни заболявания;
  • Възраст и пол - с напредването на възрастта нивата на холестерола са склонни да се повишават. При жени след менопауза LDL се повишава, докато HDL може да намалее;
  • Наследственост - проблемите с холестерола могат да се проявят при хора с наследствена обремененост. Гените определят колко холестерол произвежда тялото;

Ежедневната физическа активност може да допринесе за понижаване на нивата на холестерола, но също така и за понижаване на триглицеридите и повишаване на HDL.

 

Референции:
1. American Heart Association. Atherosclerosis
2. MedlinePlus. Cholesterol
3. Harvard Health. Can we reduce vascular plaque buildup?
4. Cleveland Clinic. Cholesterol: types, tests, treatments, prevention
5. National Heart, Lung, and Blood Institute. Atherosclerosis
6. Harvard Health. Avoiding atherosclerosis: The killer you can’t see