С участието на ветеринарния лекар д-р Калоян Войчев от Централната ветеринарна клиника в София ще започне изданието на „Супердоктор“ на 12-ти декември.

 

Специалистът и ко-водещ ще разкаже за професията на ветеринаря и огромния напредък в медицината за животни като иновативни методи, апаратура и медикаменти за лечение. Д-р Войчев ще акцентира и върху затлъстяването при домашните любимци. Той ще сподели още какви са ползите от наличието на зоополиция в градовете и селата.


 

Гост във втората част на здравното предаване ще бъде д-р Горан Деримачковски от „Хил клиник“.

 

Той ще говори за NBI - ключов метод за ранна диагностика на рак на пикочния мехур, както и за последващото проследяване на пациенти с лекуван рак. Обикновено то продължава 5 години, като се следи за рецидив - повторна поява на ракови образувания.

 

Ракът на пикочния мехур първоначално се появява в неговата лигавица, като най-често са засегнати мъже на възраст 50-60 години.

NEWS_MORE_BOX

 

Хора с вродени разстройства на мехура, хронични инфекции и персистиращ цистит са по-податливи и са с по-голям риск от развитие на карцинома. Този вид рак се развива най-често при пациенти, изложени дълго време на облъчване или инхалиране на естествени канцерогени и химикали.

 

Американската агенция за превенция на тютюнопушенето е доказала още, че при пушачите има много по-голям риск от развитие на карцином на пикочния мехур.

 

По-късно юристът Стоян Ставру ще разясни пред зрителите за лекарските грешки и отношението на магистратите в България при подобни казуси. В ежеседмичната си рубрика „Без рецепта“ диетологът д-р Мария Николова ще отговори на въпроса полезни ли са постите.

 

Специални гости на предаването ще бъдат група „Остава“ - за музиката и за компромисите, които не бива да правим в живота.

 

Супердоктор се излъчва всяка събота от 8.30 ч. по Bulgaria ON AIR