Има данни, че хапчетата датират още от 1500 г. преди Христа. Най-вероятно те са се появили, за да може да се измерва количеството на медикамента, който пациентът трябва да приеме. Първите лекарства, за които има данни са били течни.

 

Древен Асирийски надпис върху глинена таблетка инструктира потребителя да раздробява различни семена, растителни смоли и листа заедно и след това да се разтворят в алкохол. Това може би е първото писание, в което се споменават хапчета.


 

Един известен египетски папирус е посветен на рецепти за приготвяне на лекарства, включително и таблетки, за които се казва, че могат да се направят от тесто, хляб, мед или мазнина.

 

Лечебните растения са били изсушавани, стривани и смесвани с тези субстанции. От така получената смес са се оформяли таблетките. Първите хапчета съдържали шафран, канела, смоли и много други растителни продукти.

 

Първите таблетки имали различни форми – кълбовидни, кръгли, плоски и други неправилни форми. Намирани са хапчета, датиращи от 500 г. преди Христа със специфични вдлъбнатини и знаци по тях. Смята се, че така са отбелязвали определен вид лекарство.

 

Хипократ е знаел за лечебните свойства на върбовата кора. Древните Гърци са изработвали малки топчици от нея, които са били наречени „катапотиа“, което се превежда като „нещо, което може да се гълта“. А Римският учен Плиний за първи път въвежда понятието пилула (таблетка).

 

Някои от първите открити таблетки, датиращи от 500 г. преди Христа са запазени в музеи. Тези първи хапчета са известни като Terra Sigillata. Те са изработени от глина от определен остров, който се смесва с кръв от коза, след което се оформят таблетки.

 

За тези хапчета са предполага, че са се използвали за лечение на различни заболявания, включително гонорея, дизентерия и язви.

 

През средновековието хората започнали да покриват таблетките с мазни растителни субстанции с приятен вкус, за да могат да улеснят приема и да намалят горчивината им.

 

А днес вече има огромно разнообразие от таблетки – разтворими, смучещи, филмирани, с надписи, с делителни черти и т.н.