Екип от изследователи от Центъра за рак на Браун, Университета на Луисвил, Peak Neuromonitoring Associates, Тексаския университет е установил, че метаболит, произведен от бактерии в червата, насърчава унищожаването на нервните клетки, което води до когнитивен спад при лабораторни модели.

 

В статия, публикувана в сп. Cell Host & Microbe, изследователският екип е описал метаболита изоамиламин (IAA) и неговото въздействие върху когнитивния спад.


 

Предишни изследвания показват силна връзка между чревните бактерии и здравето на чревния микробиом мозъка.

 

В това ново проучване, изследователите са разгледали възможното въздействие на един конкретен чревен метаболит върху мозъка.

 

Този метаболи се произвежда от едно семейство бактерии в чревния тракт - Ruminococcaceae.

 

Първоначално са усановили, че IAA става все по-разпространен метаболит в червата, с напредването на възрастта при хората, поради наличието на повече бактерии от семейство Ruminococcaceae.

 

Интересът им към IAA се е увеличил, когато е било установено, че този метаболит може да премине през кръвно-мозъчната бариера.

 

За да проследят пътя на IAA от червата до мозъка, за да се проследи какво въздействие може да има, учените е трябвало да разработят нова техника - модификация на електрофореза, която позволява проследяване на промените в мобилността на ДНК - която те са нарекли едноверижна гел смяна.

 

След това учените са инкубилали гена, отговорен за усещането и отговора на стареенето при лабораторни модели - S100A8 с метаболита IAA.

 

Изследователите са открили, че метаболитът се свързва с промоторна област на S100A8, което позволява експресия на гена, което води до производство на апоптотични тела, които в крайна сметка водят до клетъчна смърт.

 

За да научат повече за това какво се случва, когато се появят такива свързвания, изследователите са хранили лабораторните модели с IAA и са установили, че това води до загуба на когнитивна функция.

 

След това те са блокирали производството на метаболита в червата при по-възрастни лабораторни модели и са установили, че това води до подобрения в когнитивните функции.

 

Необходими са повече изследвания, за да се разбере дали производството на IAA в микробиома на чревния тракт също води до когнитивен спад и ако е така, дали блокирането на неговото производство би предотвратило когнитивния спад с напредването на възрастта при хората.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.chom.2022.05.005