Прекомерната консумация на захар е свързана със затлъстяване и други заболявания, като диабет или сърдечносъдови заболявания.

 

Следователно намаляването на консумацията на захар често води до повишена консумация на подсладители, тъй като се считат за по-здравословна алтернатива. 


 

Подсладителите влияят на чревния микробиом

Ново проучване е показало, че подсладителите могат да променят микробиома на хората и да повлиият на нивата на кръвната им захар.

 

Проучването е публикувано в сп. Cell.

 

В предишни изследвания вече е било установено, че подсладителите влияят на микробиома на лабораторни модели по начини, които биха могли да повлияят на баланса на глюкозата в кръвта.

 

За целите на проучването са участвали 1300 души, сред тях 120, които са избягвали консумацията на изкуствени подсладители.

 

Всички участници са били разделени на 6 групи по 20 души:

 

  • Четири от групите са приемали в продължение на две седмици сашета с аспартам, захарин, стевия или сукралоза - в количество доста под препоръчваното.
  • Други две групи са били контролни: участниците в едната са приемали глюкоза, а другите не са приемали нищо.

След две седмици изследователите са установили, че тези, които са консумирали подсладители, са имали промени в състава и функцията на чревния и оралния микробиом.

 

Това означава, че чревният микробиом се променя от консумацията на подсладители.

 

Подсладителите променят глюкозния толеранс

 

Учените са установили, че захаринът и сукралозата, значително влияят на глюкозния толеранс при здрави възрастни.

 

Захаринът е първият произведен и най-популярен подсладител.

 

Не съдържа калории и е между 300 и 500 пъти по-сладък от трапезната захар.

 

Сукралозата има подслаждаща сила между 320 и 1000 пъти по-голяма от захарта и два пъти по-голяма от тази на захарина.

 

Освен това не съдържа калории.

 

За да се определи как подсладителите влияят на глюкозния толеранс, на всички участници са били извършени орални тестове за глюкозен толеранс с 50 g глюкоза сутрин на гладно.

 

И захаринът, и сукралозата значително са повишавали гликемичния отговор при прием в сравнение с хора, които не са приемали подсладители.

 

Промените в микробиома са значително свързани с наблюдаваните промени в гликемичния отковор.

 

За да установят връзката между промените в микробиома и промените в гликемичния отговор, изследователите са прехвърлили микробни проби от участниците в изследването на лабораторни модели, отгледани в напълно стерилни условия, които не са имали собствен микробиом.

 

Те са установили, че чрез прехвърляне на микробиома от участници, които са консумирали подсладители, лабораторните модели са развили гликемични промени, които много значително отразяват промените, установени при участниците - донори.

 

Тези резултати предполагат, че промените в микробиома в отговор на консумацията на изкуствени подсладители понякога могат да предизвикат значителни гликемични промени.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/actualidad/edulcorantes-artificiales-sacarina-pueden-alterar-microbiota-niveles-azucar_7487?utm_source=onesignal&utm_medium=push&utm_campaign=trafico

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)00919-9