Ново изследване е хвърлило светлина върху механизмите в тялото, които могат да доведат до остеоартрит - и тези нови данни могат да стимулират бъдещото разработване на лечения за дегенеративни ставни заболявания и най-честата форма на артрит.

 

Съществуващите лечения и терапии за остеоартрит, като подобрение на начина на живот и операция за смяна на стави, се фокусират върху облекчаването на симптомите, след като те вече са се превърнали в проблем. Това ново изследване обаче показва, че има основна причина - откритие, което може да доведе до разработването на нови лечения.


 

Клото (Klotho), вид мембранен протеин, открит в кръвообращението и в тъканите на цялото тяло, играе важна роля при проблеми със ставите. Това е така, защото нивата на Клото намаляват с възрастта, което може да повлияе негативно на клетъчното здраве и функция.

 

Въпреки че този механизъм е проучен, основните причини за свързания с възрастта спад в нивата на Клото не са толкова ясни. Учените са открили доказателства, които сочат, че една от причините за загубата на Клото със стареенето е втвърдяването на извънклетъчния матрикс - структурата, която заобикаля и дава подкрепа на клетките в тялото.

 

Втвърдяването на извънклетъчния матрикс дори се смята от някои учени за общ знаменател на стареенето, тъй като подобно на намаляването на протеина Клото втвърдяването се случва в тъканите в цялото тяло, когато човек остарява. Въпреки че тези открития са само една стъпка към по-доброто разбиране на остеоартрита, специалистите казват, че в бъдеще може да има начини за намеса, още преди остеоартритът да се появи.

 

При изследвания, включващи лабораторни модели е било потвърдено, че свързаната с възрастта дегенерация на хрущяла се наблюдава при мъжки индивиди, докато женските не показват значителна загуба на хрущялна цялост. Тази динамика е различна от това, което се наблюдава в човешката популация, където остеоартритът е по-тежък при жените. Това е така, защото женските мишки не са подложени на менопауза. Въз основа на тези данни е от голямо значение проучването на ролята на менопаузата за остеоартрита при жените, както и ролята на менопаузата за допринасяне за втвърдяването на извънклетъчния матрикс при жените.

 

Възможностите за разработване на нови терапевтични средства могат да включват или стратегии за блокиране на механичните сигнали от клетъчния матрикс към клетката, които са отговорни за инхибирането на генната експресия на Клото, и/или стратегии за инхибиране (потискане) на пътищата, които насърчават втвърдяването на матрикса на първо място.

 

Референции:
1. Nature. Age-related matrix stiffening epigenetically regulates α-Klotho expression and compromises chondrocyte integrity
2. Nature. The Klotho proteins in health and disease
3. Medical News Today. Osteoarthritis: New research on membrane protein may yield new treatments