Определени стволови клетки са отговорни за посивяването на косата при хората с напредването на възрастта. Те се движат между космените фоликули, но с течение на времето могат да се заклещят между тях, на което се дължи посивяването.

 

Меланоцитните стволови клетки се намират в косата и в кожата. Те придават цвета на косата чрез сложен процес, при който се определя натрупването на такива клетки в космените фоликули. В началото те нямат конкретна функция, но могат да получат сигнали от тялото, които да ги накарат да узреят и да произвеждат различните пигменти, които отговарят за различните цветове на косата.Този процес на узряване на клетките не е напълно линеарен, сочат учените от Училището по медицина „Гросман“ на Нюйоркския университет. Клетките могат да се преобразуват в различни стадии на зрялост докато се придвижват между фоликулите. Косменият фоликул представлява кухина в кожата, където се съхранява коренът на косъма. От тях се подават различни сигнали, които заставят стволовите клетки да променят състоянието си. Това динамично и постоянната смяна между зряло и незряло състояние стои зад оцветяването на косата ни. 


С напредването на възрастта обаче меланоцитните стволови клетки се заклещват между отделните фоликули. Така те не могат да се преобразуват в зрялото си състояние и да пренесат необходимия пигмент към фоликулите и съответно да придадат цвета на космите. Откритият механизъм обяснява посивяването на косата, както и дава възможност за бъдещи открития, насочени към възстановяването на естествения цвят на косата. Би могъл да се измисли начин меланоцитните стволови клетки да се раздвижат отново, като се премахнат пречките между космените моликули.


Фактор за "заклещването" на клетките между космените фоликули е премахването на космите от фоликулите. Изскубването може да повиши посивяването с 50%, сочат учените.


Пластичността на меланоцитните стволови клетки не се наблюдава в стволовите клетки, които изграждат самата фоликула – техният механизъм е различен и линеарен. Те се движат само по един определен път, докато узреят и не са способни да си възвърнат изначалното състояние. Тази разлика обяснява защо косата може би спира да се оцветява от пигментите, но запазва способността си да расте.

 

Референции:
NYU Langone Health / NYU Grossman School of Medicine. (2023, April 19). Study Links ‘Stuck’ Stem Cells to Hair Turning Gray | NYU Langone News
Sun, Q., Lee, W., Hu, H. et al. Dedifferentiation maintains melanocyte stem cells in a dynamic niche. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05960-6