Аквариумните рибки вкъщи определено освежават обстановката и може да придадат особен дзен елемент към всеки тип интериорна декорация. Аквариумът в дома обаче има и чисто терапевтични ползи по отношение на редица грижи, които ежедневието поднася. При това размерът му няма особено значение.

 

По-важното е особеното излъчване на цветната и приятна за окото гледка. Нейното влияние се простира от емоционални до чисто физически ползи.


 

Аквариумът вкъщи – достъпният домашен психотерапевт

Изследване на хормоналния баланс при хора, които имат домашен аквариум, показва много по-ниски нива на стресовия хормон кортизол. Само няколкоминутно съзерцаване на рибките, лежерно занимаващи се с ежедневните си житейски грижи, спомага за драстично снемане на стреса. Редуцира и тревожността, при това в степен, съизмерима с тази, постигана със средствата на хипнозата и акупунктурата. Съзнанието на аквариумните рибки не е обременено от грижи, различни от това да се хранят, забавляват и обичат. Подобно усещане неминуемо застига и наблюдаващия ги.

 

Позитивният емоционален ефект на домашния аквариум с рибки е установен и при хиперактивни деца. Спокойствието на рибките във водата рязко контрастира със свръхактивното съзнание на тези деца и е сред малкото фактори, които успешно отключват у тях искрено любопитство. Това не само успокоява хиперактивните деца, но и подпомага съня им.

 

Рибките вкъщи влияят добре и на възрастни хора с Алцхаймер. Доказано е с времето, че при тези хора значително оредяват периодите на агресивно поведение, те започват да се хранят по-редовно и като цяло изискват по-малко външно обгрижване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Домашният аквариум като лек в чисто физически аспект

Проучванията показват, че отглеждането на домашни рибки подобрява и физическото ни състояние. Физически ползи са добре документирани в 2 аспекта.

 

В развитите страни фоайетата на болници, стоматологични и други здравни клиники са нарочно украсени с аквариуми. Има данни, че наблюдаването на рибките улеснява превъзмогването на различни болки и ускорява възстановяването след оперативни намеси.

 

В допълнение е установено, че притежаващите аквариум вкъщи много по-рядко стават жертва на хронична умора, защото жизнените им процеси по-лесно се поддържат на оптимално ниво.