Въпреки че не го забелязваме, тялото ни се управлява от биологичен часовник, всъщност от няколко – отговарящи за регулирането на функциите на клетките, за съня и будността, производството на хормони, телесната температура, кръвното налягане, елиминирането на токсините и други.

 

Може да ни изглежда незначително, но не е, през 2017 г. учените, които са го открили, са получили Нобелова награда и промяната на часовниците на тялото вече се смята за възможен отключващ фактор за развитие на рак според Световната здравна организация.


 

Как биологичният ритъм влияе на здравето?

Когато биологичните часовници се объркат, клетките ни не знаят какво да правят и се разболяват, защото не се възстановяват в точното време или не получават хранителните вещества, от които се нуждаят, когато имат нужда, обяснява д-р Антония Томас Лоба, ръководител на групата за циркадния ритъм и рак на Университета в Мурсия.

 

Техните проучвания искат да открият дали несъответствието на биологичните часовници има достатъчно силно въздействие, за да започне или ускори развитието на тумора, ако се появи, когато има генетична предразположеност.

 

Днес вече знаем, че хроноразрушаването е свързано с невронни заболявания, диабет, мастен черен дроб, депресия.

 

Освен това бихме могли да знаем как най-добре да се борим с рака, защото това би могло да определи времето от деня, когато прилагането на лекарства е най-ефективно в борбата с туморите.

 

Биологичният часовник и раковите заболявания

Проучване, проведено в Обединеното кралство, наблюдава 150 000 жени на възраст между 40 и 70 години и заключава, че сутрешният хронотип - ранно ставане и извършване на дейностите си предимно през деня, ни предпазва от рак на гърдата.

 

Други изследвания свързват лошия сън със 70% по-висок риск от развитие на рак на гърдата при жените и рак на простатата при мъжете.

 

Калифорнийският университет е установил, че ракът на белия дроб нарушава биологичните ни часовници и глюкозата се натрупва в черния дроб, насърчавайки развитието на ракови клетки.

 

По-голямата активност следобед и вечер също се свързва с повишени възпалителни маркери при хора с колоректален рак.

 

Понастоящем науката проучва кога да прилага лечения като химиотерапия, за да ги направи по-ефективни, обяснява д-р Томас Лоба.

 

И вече е известно, че имунотерапията работи по-добре в зависимост от времето на деня, в което се прилага, според проучване от Съединените щати.

 

Какво е влиянието на навиците?

Следването на лоши навици или извършването им в неподходящо време, като например да заспим много късно и да продължим да спим, когато в действителност вече има естествена светлина и тялото ни е готово да се събуди, може да промени клетките ни.

 

Но съществува и обратното. Когато туморът вече съществува, нашите ритми се нарушават.

 

Не само защото клетките са загубили баланса си и растат безпорядъчно, но и поради страничните ефекти от лечението.

 

Ето защо е още по-важно да създаваме полезни и устойчиви навици, а и да имаме балансиран график и да го следваме доколкото е възможно.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/neurologia/ajustar-reloj-biologico-prevenir-cancer_6636

https://www.cenproex.com/cronotipos-y-riesgo-de-cancer-de-mama/

https://ecancer.org/en/news/20549-loss-of-circadian-regulation-allows-for-increase-in-glucose-production-during-lung-cancer

https://www.researchgate.net/publication/341681280_0044_Association_Between_Chronotype_and_Circulating_Levels_of_Interleukin-6_in_Colorectal_Cancer_Patients_Preliminary_Results_from_the_ColoCare_Study