Подобно на съвместимостта при кръвопреливания, в зависимост от кръвната група, може да има повишен риск от заразяване с вируса SARS-CoV-2 според ново проучване, публикувано от сп. Epidemics.

 

Това проучване твърди, че кръвната несъвместимост може да намали риска от предаване на COVID-19 с 60% или повече.


 

Предишни изследвания вече са показали, че кръвната група 0 може да бъде свързана с по-нисък риск от заразяване с коронавирус, отколкото при други групи.

 

Това ново проучване хвърля светлина върху разпространението на вируса при всички групи.

 

Следвайки същия модел на съвместимост на кръвта, човек от дадена кръвна група би разпространил вируса SARS-CoV-2 от 2 до 3 пъти по-лесно на хора, за които е съвместим кръводарител.

 

Кои кръвни групи са по-застрашени да бъдат заразни?

По този начин резултатите от проучването са потвърдили, че хората с кръвна група 0 наистина е по-малко вероятно да бъдат заразени.

 

Точно както се отхвърля кръвопреливане извън група 0, така те могат да отхвърлят вирусни частици от пациент, който е от друга кръвна група, различна от 0, като по този начин избягват инфекция, обяснява Питър Елис, автор на изследването и изследовател в Училището по биологични науки в Университета в Кент в Обединеното кралство.

 

Тъй като те са универсални дарители, това би довело до повишен риск от разпространение на инфекцията.

 

За група А моделът ще бъде обратен

 

Пациенти с кръвна група А са по-склонни да се заразят с вируса и е по-малко вероятно да го предадат, пояснява изследователят.

 

Рискът от заразяване с COVID-19 за кръвни групи А и В зависи от честотата на тези групи в популацията, сочи проучването.

 

Резултатите от него е възможно да осигурят допълнителна преднина в разбирането на нивото на зараза с COVID-19 според различните региони на света.

 

В зависимост от наличието на всяка кръвна група в отделните популации, пандемията ще се развива по съвсем различен начин.

 

Изследователите от Университета в Кент са си задали допълнителен въпрос - дали трябва да се даде приоритет на ваксинацията за хора от определени кръвни групи.

 

Отговорът е не и тяхното заключение е, че даването на приоритет само на една кръвна група за ваксинация би направило ваксинационната кампания неефективна в световен мащаб.

 

Източници:

https://www.science-et-vie.com/corps-et-sante/contagion-covid-une-compatibilite-de-groupe-sanguin-pourrait-favoriser-la-contam-66067

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1755436521000098

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v1

https://ashpublications.org/bloodadvances/article/4/20/4981/464437?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=Blood_Advances_TrendMD_0

https://ashpublications.org/bloodadvances/article/4/20/4990/463793/Reduced-prevalence-of-SARS-CoV-2-infection-in-ABO