Ежедневно организмът се среща с различни болестотворни микроорганизми, срещу които имунната система използва огромно разнообразие от клетки, за да може да осъществи надеждна и бърза имунна защита.

 

Изследователски екип от Scripps Research е извършил проучване, в което са били открити ключови елементи от процесите, протичащи в имунните клетки, които са свързани с прекомерното възпаление в организма.


 

Тези открития биха могли да поставят фокуса върху нови методи за лечение на възпалителни заболявания като артрит, сепсис и атеросклероза.

 

Проучването е публикувано в Nature Communications.

 

Учените са открили “молекулярна машина”, присъстваща в неутрофилите, която се състои от множество протеини, наречена WASH.

 

Тази структура има значителна роля в повишената възпалителна активност на неутрофилите - основните имунни клетки, които участват още в ранните етапи на имунната реакция спрямо инфекции.

 

Неутрофилите са част от имунната система и представляват около 2/3 от всички бели кръвни клетки.

 

Те участват в защитата срещу бактерии като ги смилат и унищожават и също чрез отделянето на множество антибактериални вещества.

 

Много от тези вещества, които неутрофилите отделят, са значително мощни и могат да увредят и здравите клетки на организма.

 

Установено е, че хроничното или прекомерното отделяне на тези вещества е свързано частично със значително тъканно увреждане, включително и със състояния като артрит, сепсис, някои ракови заболявания, атеросклероза и други.

 

Учените са установили ролята на WASH в неутрофилите - когато те получат сигнал за инфекция или възпаление, те отделят вещества, посредством желатиназни гранули - малки структури, които съдържат ензима желатиназа.

 

При по-сериозно възпаление или инфекция, неутрофилите отделят азурофилни гранули, които са значително по-мощни и способни да увреждат клетката.

 

Наблюденията са показали, че без наличието на тази система неутрофилите отделят много по-високи количества от тези азурофилни гранули, което е характерно за по-сериозните възпалителни процеси и е свързано с по-висок риск от увреждане както на заразените, така и на здравите клетки.

 

Откритията са показали, че WASH системата е способна да ограничи отделянето на по-мошните азурофилни гранули, с което се намалява както тъканното увреждане, така и риска от летален изход при инфекции.

 

Тази система, която присъства при неутрофилите представлява своеобразен контрол, с който клетките сами контролират степента на имунен отговор и по този начин се осъществява баланс между защитата на организма срещу инфекции и предотвратяването на прекалено силна имунна реакция.

 

Референции:

https://www.nature.com/articles/s41467-022-33230-y