Затлъстяването е засилващ се обществен проблем. В световен мащаб ежегодно милиони хора губят живота си заради заболявания, свързани с висок индекс на телесна маса (ИТМ). Тези тревожни тенденции показват необходимостта от фокусирането на усилията на учените върху проучването на причините, рисковите фактори и последиците от затлъстяването и неговата превенция.

 

Причината, поради която затлъстяването се развива при определени лица, а при други не, е многостранна, включваща генетични, хормонални и психологически фактори. Пряката причина за наднорменото тегло обаче е поемането на повече калории, отколкото тялото използва. Някои учени се опитват да намерят начини как да накарат мозъкът да започне да дава указания на тялото да консумира по-малко храна.


 

Изследователи от университета на Уисконсин-Медисън са тествали иновативно, високотехнологично решение. Учените са разработили малко имплантируемо устройство, за което се надяват, че може да намали пристъпите на глад и да помогне за отслабването. Устройството, което е с диаметър по-малък от 1 сантиметър, може да бъде имплантирано чрез минимално инвазивна процедура. Този имплант се състои от наногенератор, който изпраща малки електрически импулси през блуждаещия нерв (който предава сигнали между стомаха и мозъка). Тази стимулация убеждава мозъка, че стомахът е пълен и намалява чувството на глад.

 

Важно е да бъде отбелязано, че устройството не се нуждае от батерия или зареждане. Вместо това, то получава енергия от разбъркващото движение на стомаха по време на перисталтиката. Тъй като движението на стомаха осигурява енергия за устройството, то работи само когато пристигането на храна кара стомаха да се движи; това означава, че устройството е активно само в точното време.

 

За тестване на устройството, изследователите са използвали лабораторни плъхове, като данните от опитите са били публикувани в списанието Nature Communications. Резултатите са показали 38 % загуба на тегло само за 15 дни. Важно е също, че имплантът е останал в правилната позиция по време на 12-седмичния опит. Освен това не е имало измерими отрицателни въздействия върху бъбречните или чернодробните функции на плъховете и никакви признаци на инфекция. Учените също са провели и следкланичен преглед на повечето жизненоважни органи на животните и не са открили неблагоприятни ефекти.

 

Когато сравняват импланта с други устройства за отслабване, е установено, че има няколко предимства. Стомашен байпас, например, трайно намалява капацитета на стомаха, докато поставянето на новия имплант е напълно обратимо и процедурата по имплантиране е много по-малко инвазивна.

 

Това не е единственият имплант, който стимулира блуждаещия нерв, за да намали пристъпите на глад. Съществува конкурент с името Maestro, който Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е одобрила. Maestro обаче изисква постоянна поддръжка и до 3 часа зареждане всяка седмица.

 

Освен това Maestro използва високочестотни шокове, за да изключи напълно блуждаещия нерв, вместо периодичното пулсиране на иновативния имплант. Тъй като по-новият имплант работи само когато е необходимо, е по-малко вероятно тялото да свръхкомпенсира, какъвто е случаят с Maestro, при който е възможно да бъде наблюдавано бавно намаляване на неговата ефективност с течение на времето.

 

Разбира се, все още е необходимо да бъде извървян дълъг път от лабораторните опити до употребата на технологията при хора, но учените продължават своите изследвания, като следващата крачка е изпробването на устройството при по-големи животни.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Adult Obesity Facts
2. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Health Effects of Overweight and Obesity in 195 Countries over 25 Years
3. Nature. Effective weight control via an implanted self-powered vagus nerve stimulation device
4. Medical News Today. Could a tiny implant boost weight loss?