Диагностиката на рака в бъдещето може да включва генетично модифицирани бактерии. Екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего е използвал CRISPR-базирано редактиране на гени за създаването на бактерии, които според тях е възможно да откриват туморна ДНК в дебелото черво.

 

Научните изследователи отбелязват, че ако успехът на технологията бъде доказан при хора, това би предоставило неинвазивен диагностичен инструмент, който може да идентифицира рак или предракова ДНК. Този диагностичен метод би могъл да позволи на лекарите да лекуват пациенти преди ракът да се разпространи. Проучването е било публикувано наскоро в сп. Science.


 

Тъй като колоректалният рак е третата водеща причина за фатален изход от рак, от съществено значение е да бъдат разгледани различни начини, по които е възможно откриването му в ранните му стадии или когато лезиите са предракови.

 

Въпреки че процентът на преживяемост при колоректален рак се е покачил през последните няколко десетилетия, важно е да бъде обърнато внимание и на нарастването на случаите на колоректален рак на все по-млада възраст. Полипи, съдържащи ракови клетки, могат да се задържат в стената на дебелото черво с години. Откриването на колоректален рак рано, преди да се е разпространил, е от съществено значение, защото тогава е по-вероятно да бъде излекуван.

 

Генно модифицирани бактерии за борба с рака звучи като научна фантастика, но учените отдавна използват бактериите като биологични сензори в животните. Концепцията за биологичен сензор, наричан още биосензор, не е нова. Първият биосензор е бил открит и използван от Л. Л. Кларк преди 73 години, през 1950 г.

 

Вместо статичните инструменти, които днес доминират в конвенционалната диагностика, като лабораторни и образни изследвани, биологичните сензори откриват активния биологичен метаболизъм. Тези бактерии не откриват самия рак, a биологичните доказателства за рака. Въпреки това изследователите не са сигурни дали модифицираните бактерии могат да бъдат използвани за откриване на ДНК от всякакъв вид.

 

Изследователите са се насочили към специфична черта, която имат определени бактерии – способността да приемат свободно плаваща ДНК от околната среда в себе си. След това учените са създали определена бактерия, Acinetobacter baylyi, специално да погълне ДНК, отделена от тумори на колоректален рак.

 

Тогава, ако даден пациент има ракови клетки в неговото тяло, създадените бактерии ще оцелеят и ще могат да сигнализират за присъствието на тези клетки. Ако даденият човек няма рак, бактериите няма да оцелеят в неговия организъм, за да сигнализират обратно - което по същество води до отрицателен резултат.

 

Според експертите ще бъде интересно да се видят по-нататъшните изследвания на този биосензор и как се сравнява с вече установените видове скрининг за откриване на колоректален рак като колоноскопия, изследване на изпражненията и генетичен скрининг. Докато това изследване представлява важна стъпка към разширяване на арсенала от методи за диагностика и лечение на рак, може да мине много време, преди тези технологии да станат част от стандартната медицина.

 

Референции:
1. American Cancer Society. Key Statistics for Colorectal Cancer
2. Science. Engineered bacteria detect tumor DNA
3. Medical News Today. How an engineered bacteria may be able to detect cancer tumor DNA