Високата кръвна захар уврежда кръвоносните съдове и нервите. При диабет често се наблюдават и някои от следните фактори, които увеличават сърдечносъдовия риск:

  • Високо кръвно налягане;
  • Високи нива на LDL - „лош“ холестерол, което увеличава риска от атеросклероза;
  • Високи нива на триглицериди, които допринасят за втвърдяване на артериите;

При пациентите с диабет по-често се наблюдава сърдечна недостатъчност - състояние, при които сърцето не изпомпва достатъчно кръв. Това може да доведе до отоци по краката и натрупване на течност в белите дробове, което затруднява дишането и може да доведе до белодробна хипертония. Сърдечната недостатъчност напредва и се влошава с времето, но ранната диагностика и лечение могат да допринесат за по-добро качество на живот.

 


Как диабетът влияе на бъбреците?

Хроничното бъбречно заболяване прогресира бавно, с малко симптоми и често се установява в напреднал стадий. Високата кръвна захар, причинена от диабета, може да увреди кръвоносните съдове в бъбреците, както и клетките в бъбреците - нефроните. Високото кръвно налягане също уврежда бъбреците.

 

Как диабетът влияе на здравето на нервите?

Високата кръвна захар уврежда нервите - състояние, наречено диабетна невропатия. Най-добрата превенция е поддържане на оптимални нива на кръвната захар. Увреждането на нервите е едно от възможните усложнения при поддържане на високи нива на кръвната захар по-продължително време. По този начин се нарушава функцията на нервите и се наблюдава леко изтръпване, мравучкания или болка, която влошава качеството на живота. Признаците на увреждане на нервите обикновено се проявяват бавно.

 

Увреждане на периферните нерви

Мравучкането, слабостта и изтръпването в крайниците, както и повишената чувствителност, са признаци на увреждане на периферните нерви, което симетрично засяга най-вече долните крайници. Други сериозни проблеми с краката, които могат да се появят са: язви, инфекции и болки в костите и ставите. Може да се наруши способността за зарастване на раните и чувствителността за натиск и болка.

 

Увреждането на нервите също може да предизвика забавяне или спиране на дейността на храносмилателния тракт, което да влоши храносмилането и да доведе то тежки усложнения. Увреждането на автономните нерви засяга сърцето, пикочния мехур, стомаха, червата, половите органи и очите.

 

Симптомите могат да включват:

  • Нарушения във функциите с пикочния мехур или червата, които могат да причинят изтичане на урина, запек или диария;
  • Гадене, загуба на апетит и повръщане;
  • Промени в чувствителността и приспособяването към светлина;
  • Намалено сексуално желание;
  • Вагинална сухота;
  • Нарушено зрение;
  • Болки зад очите.

Референции:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-nerve-damage.html

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/diabetes-kidney-disease.html

https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/diabetes-and-heart.html