Имунната система на чревната лигавица и особено вроденият имунитет играе съществена роля в регулирането на взаимодействията гостоприемник-бактерии и по-специално в защитата срещу патогени.

 

Изследователи от Институт Пастьор и Националния институт по здраве и медицински проучвания демонстрират, използвайки животински модел на чревна инфекция, че определени вродени имунни клетки, вродени лимфоидни клетки тип 3, не действат само в ранната фаза на инфекцията, но и че могат да бъдат обучени и да станат част от клетките на имунната памет по време на реинфекция.


 

Досега беше известно, че тази характеристика принадлежи главно на В- и Т-клетките на адаптивния имунитет.

 

Борбата срещу инфекциите с Escherichia coli, отговорни за чревни патологии или кървене, е глобален проблем за общественото здраве.

 

Присъстващи в питейната вода или храната, тези бактерии могат да причинят диария, свързана с остро чревно възпаление.

 

Чревната лигавица е снабдена със сложна защитна система, която ѝ позволява да се бори срещу този вид инфекции, като същевременно поддържа толерантност към микробиома, който е от съществено значение за правилното функциониране на организма.

 

Тази постоянна защита се осигурява от вродената имунна система, която организира ранна защита от първите часове след инфекцията.

 

След това адаптивната имунна система развива памет към патогените, които среща, благодарение на активирането на специфични рецептори, експресирани на повърхността на В- и Т-лимфоцитите, като по този начин позволява производството на защитни антитела и възпалителни цитокини.

 

Дълготрайни модификации на ILC3, които укрепват чревната защита

През 2008 г., екипът на изследователя Джеймс Ди Санто от Националния институт по здраве и медицински проучвания е описал вродени лимфоидни клетки от тип 3 - ILC3 като ново семейство лимфоцити, различни от Т- и В-лимфоцитите. 

 

Те играят съществена роля в създаването на бързия имунен отговор, особено в чревната лигавица, благодарение на производството на провъзпалителни цитокини, като интерлевкин IL -22.

 

След това производството на цитокини дава възможност да се активира производството от епителните клетки на антимикробни пептиди, намалявайки бактериалното натоварване, за да се поддържа целостта на чревната бариера.

 

В това проучване изследователи от отдела за вроден имунитет показват, че чрез използване на чревната бактерия от лабораторни модели - Citrobacter rodentium, развитието на ILC3 клетките продължава няколко месеца след активирането им по време на инфекция.

 

Те прилагат иновативен протокол за излагане на имунната система на намалени количества C. rodentium.

 

Учените откриват, че тази ограничена експозиция предизвиква дълготрайни промени във функцията на ILC3.

 

По този начин, по време на повторна инфекция, тези ILC3 позволяват бърз контрол на инфекцията благодарение на повишената пролиферация и масовото производство на IL-22.

 

Нашата работа показва, че чревните ILC3 придобиват памет за укрепване на защитните сили на чревната лигавица срещу повтарящи се инфекции с течение на времето, обяснява Николас Серафини, първи автор на изследването и изследовател на Inserm в отдела за имунитет.

 

Способността да се стимулира вродената имунна система на нивото на лигавицата проправя пътя за повишаване на защитата на организма срещу различни патогени, които причиняват заболявания при хората.

 

Това откритие подчертава нов антибактериален имунен защитен механизъм и в крайна сметка може да отвори нови терапевтични подходи срещу чревни заболявания.

 

Проучването е публикувано в Science.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/systeme-immunitaire-fonction-memoire-cellules-immunitaires-innees-muqueuse-intestinale-96979/

https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaz8777