Според народните вярвания продължителното хълцане е знак, че някой говори или поне си мисли за нас в този момент. Медицината обаче дава доста по-прагматично обяснение за този феномен. Хълцането е резултат от неволевите и резки съкращения на диафрагмата – тънката мускулна преграда между стомашната кухина и гръдния кош. Тези съкращения провокират краткотрайно, но мощно поемане на струя въздух, чийто ефект върху гласните струни е причина за озвучаването на процеса с характерното – хлъц.

 

Хълцането често се появява без основателна причина, но истината е, че в повечето случаи появата му може да бъде много лесно обяснена. Обикновено тя е резултат от прекалено бързо хранене, интензивно преглъщане, прием на пикантни храни, стрес, страх и др. Хълцанеот обикновено отминава от само себе си, но в някои случаи може да продължи с часове.


 

В такива моменти може да се разчита на няколко изпитани методи за спиране на хълцането. Те са насочени или към отклоняване вниманието на мозъка от процесите, чрез които той регулира хълцането, или към директно стимулиране на блуждаещия нерв  - прякия отговорник за резките съкращения на диафрагмата.

 

Пиене на вода
Основната причина този метод да се препоръчва като средство за спиране на хълцането е свързана с факта, че честото преглъщане при пиене на вода и ритмичните контракции на хранопровода неутрализират спазмите на диафрагмата. Разковничето тук е да се насилим да изпием бързо по-голямо количество вода, по възможност студена. Това ще подейства като своеобразен шок за мозъка и ще отвлече вниманието му от досадното зацикляне, в което е изпаднал, изпращайки сигнали за съкращения на диафрагмата.

 

Стряскане на хълцащия
Стряскането по време на хълцане работи в 2 позитивни насоки. Рестартира дихателния рефлекс, а в допълнение стимулира симпатиковата нервна система, която в отговор на стреса, преустановява свръхинервацията на блуждаещия нерв.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Дишане в торбичка
Бавното и дълбоко вдишване и издишване в малка хартиена или найлонова торбичка води до бързо насищане на кръвта с въглероден диоксид. Това кара диафрагмата да се съкращава по-мощно за учестяване на дишането и подсигуряване на повече кислород. Така хълцането бързо спира, а с нормализиране на дишането се възстановява и нормалната дейност на диафрагмения мускул.

 

Сядане с прибиране на коленете към гръдния кош
Тази позиция на тялото оказва най-силен ефект върху инервацията на блуждаещия нерв и вниманието му бързо се отклонява от това да дразни диафрагмата и да провокира контрактирането й.

 

Според народните вярвания и чисто медицинските факти, стоящи зад препоръчването на тези методи, всички те имат потенциала бързо да спрат хълцането. Ако все пак поради индивидуални особености на хълцящия някой от тях се окаже неуспешен, може да се изпробва друг, до откриване на най-ефективния сред тях.