На недоносените бебета и бебетата с ниско тегло при раждане рутинно се дават антибиотици не само за лечение, но и за предотвратяване на множество инфекции, които имат потенциален риск да се развият.

 

Ново проучване, публикувано в The Journal of Physiology, е установило, че ранното излагане на антибиотици при новородени лабораторни модели има дълготраен ефект върху техния микробиом, чревна нервна система и чревна функция.


 

Това може да означава, че при бебетата, на които се дават антибиотици, може да се наблюдават стомашно-чревни заболявания и усложнения по-късно в живота.

 

Това откритие на изследователския екип от Катедрата по анатомия и физиология в Университета на Мелбърн е първото, което е показало, че антибиотиците, давани на новородени лабораторни модели, водят до такива дълготрайни ефекти, които водят до нарушена стомашно-чревна функция, включително оказват влияние върху скоростта на подвижността на червата и подобни на диария симптоми в зряла възраст.

 

Изследователският екип е давал на лабораторните модели перорална доза ванкомицин всеки ден през първите десет дни след раждането. 

 

След това те са били отглеждани в нормални условия, до достигане на по-висока възраст и впоследствие да се изследва чревната структура, функция, микробиом и нервна система.

 

Изследователите са установили, че промените зависят и от пола на лабораторните модели.

 

Установено е, че женският пол е свързан с дълъг транзит през цялото черво, а мъжкият - с по-ниско фекално тегло, в сравнение с контролната група.

 

Както мъжете, така и жените са имали по-голямо съдържание на фекална вода, което е характерен подобен на диария симптом.

 

Лабораторните модели имат много прилики с човешката храносмилателна система, с разликата, че техният стомашно-чревен тракт е в по-незряло състояние, в сравнение с този на хората, и имат ускорен растеж поради по-кратката им продължителност на живота.

 

Техният чревен микробиом и нервна система са по-малко сложни от човешките.

 

Изследователите ще проведат допълнителни проучвания върху механизмите на антибиотиците върху червата и причините за специфичните за пола действия, както и върху това дали употребата на антибиотици в ранна възраст има ефект върху метаболизма и мозъчната функция.

 

Проучването е показало, че антибиотиците, давани след раждането, могат да имат продължителни ефекти върху чревната нервна система.

 

Това предоставя допълнителни доказателства за значението на микробиома върху здравето на червата и може да доведе до въвеждане на нови цели за усъвършенстване на антибиотичното лечение при новородени и малки деца.

 

Референции:

https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP282939