Естествена субстанция, която предходно е доказана, че забавя стареенето и подобрява метаболизма при лабораторни модели, притежава клинично сходни ефекти и при хора, според проучване, проведено от медицинския колеж към Вашингтонския университет.

 

Изследването е първото рандомизирано клинично проучване, анализиращо ефектите на никотинамид мононуклеотид при хора.


 

Веществото играе ключова роля в образуването на никотинамид аденин динуклеотид, или НАД, което е субстанция, изключително важна за здравето на животните и хората.

 

С възрастта концентрацията на НАД намалява и това бива асоциирано с множество различни проблеми на стареенето, включително инсулиновата резистентност. Оказва се, че при прием на никотинамид мононуклеотид (НМН) тези процеси се забавят.

 

Инсулинът увеличава приема и съхранението на глюкоза в мускулите, т.е. хората, които имат инсулинова резистентност са много по-застрашени от развитие на диабет тип 2.

 

Проф. Шин-Ичиро Имай, който изследва никотинамид мононуклеотида от повече от две десетилетия и първи открива ефектите върху лабораторни модели, споделя, че може би това вещество ще може да се използва, за да се противодейства на стареенето.

 

В проучването са включени 25 жени след менопауза, при които е наличен предиабет. Оказва се, че приемът на никотинамид мононуклеотид увеличава приема на глюкоза от мускулите, който е затруднен при предиабет и напълняване.

 

Също така, никотинамид мононуклеотидът подобрява експресията на гени, подпомагащи ремоделирането и структурата на самите мускули. Уви, за разлика от лабораторните модели при човека не се наблюдава спад на кръвната захар, на мазнините в черния дроб и на възпалителните маркери в кръвта, намаляване на кръвното налягане, подобряване на липидния профил и инсулиновата чувствителност в черния дроб.

 

13 от жените приемат 250 мг никотинамид мононуклеотид per os, в продължение на 10 седмици, а на другите 12 се дава плацебо.

 

Въпреки резултатите, все още е рано да се прилага никотинамид мононуклеотид в клиничната практика, макар, че вече е достъпен като хранителна добавка в някои държави, например Китай.

 

Трудът е публикуван в Science.

 

Източници:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210422150349.htm

https://science.sciencemag.org/content/early/2021/04/21/science.abe9985