Системите за изкуствена чернодробна поддръжка могат да симулират някои функции на черния дроб. Тези системи могат да действат като временно поддържащо лечение на пациенти с чернодробни заболявания, докато се възстановят или получат трансплантация.

 

Черният дроб е жизненоважен орган, който контролира много важни физиологични процеси в организма. Острите чернодробни заболявания често могат да бъдат животозастрашаващи и да доведат до влошаване на качеството на живот на човек.


Какво представляват изкуствените системи за поддържане на черния дроб?

Системите за изкуствена чернодробна поддръжка са иновативна (нововъзникваща) възможност за лечение на пациенти с тежко чернодробно заболяване. Острата чернодробна недостатъчност е сериозно състояние с висока заболеваемост и леталитет.

 

Двете най-често срещани причини за острата чернодробна недостатъчност са увреждане, предизвикано от лекарства и хепатит А или хепатит Е. Хроничната чернодробна недостатъчност е друго състояние, което води до влошаване на чернодробната функция и много висок леталитет.

 

Чернодробната трансплантация понастоящем е единственият окончателен подход за лечение, както на остра чернодробна недостатъчност, така и на хронична чернодробна недостатъчност. Въпреки това ниският процент на успех на трансплантацията и ограничената наличност на донори са принудили учените да разработят други възможности за терапия.

 

Един такъв подход са изкуствените системи за поддържане на черния дроб. Те могат да служат за подпомагане на човек с остра чернодробна недостатъчност или хронична чернодробна недостатъчност, докато не бъде наличен донор или чернодробната му функция не се подобри.

Каква е функцията на черния дроб?

Черният дроб е динамичен орган, който изпълнява няколко основни функции. Представлява около 2% от телесното тегло на човек, взаимодейства с почти всички органи и системи на тялото и играе многофункционална роля. Някои от основните функции на черния дроб включват:

 • Производство на жлъчка - това помага за усвояването на мазнини и някои витамини;
 • Производство на кръвна плазма - черният дроб участва чрез производството на определени протеини;
 • Производство на холестерол - черният дроб също така произвежда специални протеини, които помагат за транспорта на мазнини в тялото;
 • Преобразуване на излишната глюкоза (кръвна захар) в гликоген - тялото може да съхранява гликоген и да го преобразува обратно в глюкоза за енергия, когато е необходимо;
 • Разграждане на червените кръвни клетки до билирубин - билирубинът е жълтеникаво вещество, намиращо се в жлъчката;
 • Изчистване на кръвта от лекарства и токсини - черният дроб помага за филтрирането на отровни и вредни вещества от кръвта;
 • Регулира съсирването на кръвта - той също така регулира съсирването на кръвта, като произвежда определени плазмени протеини

Какви видове системи за поддържане на черния дроб съществуват?

Подобно на хемодиализата при лечение на бъбречна недостатъчност, системите за изкуствена чернодробна поддръжка са терапевтични устройства, които подпомагат изпълнението на чернодробните функции при пациенти с чернодробно увреждане. Процесът е подобен на бъбречната диализа, тъй като кръвта на пациента се филтрира през машина чрез използването на централен венозен катетър.

 

Има два вида системи за поддържане на черния дроб, изкуствени и биоизкуствени. Системите за изкуствена поддръжка използват устройства, които могат да премахнат токсините чрез абсорбиране или филтриране. Биоизкуствените системи помагат за саморегенерацията на черния дроб заедно с отстраняването на токсините. Четирите най-често срещани изкуствени поддържащи системи включват:

 • Система за рециркулация на молекулярни адсорбенти (MARS);
 • Система за разделяне и адсорбция на фракционирана плазма (Prometheus);
 • Еднопроходна албуминова диализа (SPAD);
 • Терапия със селективна плазмена филтрация

Референции:
1. American Liver Foundation. 13 ways to a healthy liver
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Chronic Liver Disease and Cirrhosis
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Kalra, A., et al. (2022). Physiology, liver
4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Liver disease
5. Medical News Today. What to know about artificial liver support systems