Алгоритми на изкуствен интелект дават по-добри резултати от стандартен клиничен модел. Що се отнася за прогнозиране на риск от рак на гърдата. Изследването, което е включвало анализиране на хиляди мамографски изследвания, е публикувано в научно списание Radiology.


Според данни от СЗО през 2020 г. е имало над 2 милиона жени с рак на гърдата. Заболяването се появява в каналите на гърдата и с времето се разраства към обкръжаващата ги тъкан. Промяна във формата или размера на гърдата, деформация на зърната или промени в цвета и релефа на кожата могат да са признаци за рак на гърдата.


Профилактичните прегледи за рак на гърдата са важни за всяка жена. Ако ракът се открие в ранна фаза, може да бъде премахнат най-лесно, безполезнено и ефективно. За проверка на риска от рак на гърдата се използват клинични модели, които вдимат всичката налична информация за пациента, за да преценят какъв риск има той от рак на гърдата. Освен мамографските изследвание се взимат предвид възрастта, случаи на рак на гърдата в семейството и дали е прекарвана бременност.С напредването на технологията за изкуствен интелект можем да видим много повече детайли в мамограмите и да анализираме информацията в пъти по-бързо. Проведено е научно изследване, което взима данни, събирани в продължение на 5 години.  Наблюдавани са данни на над 13 000 жени, които са били с висок риск от рак на гърдата. Информацията е била изследвана от пет модела алгоритми на изкуствен интелект, два модела алгоритми, създадени от учените и три модела алгоритми, които се използват често в клиничната практика. 


В сравнение с другите алгоритми, тези на изкуствения интелект са дали много по-добри резултати в определянето на риска от рак в следващите 5 години. Резултатите предполагат, че изкуственият интелект може да види в мамографиите много повече, отколкото стандартните алгоритми. При по-висок риск от рак на гърдата на пациента трябва да се преразгледа мамографията, както и да се проведат други изследвания.


Способностите на изкуствения интелект взимат преимуществото при анализиране на снимки от мамография. По-точният анализ, по-бързото време за анализ са фактори, които могат да означават много за бъдещето на засичането на ракови заболявания.

 

Референции:
Radiological Society of North America. (2023, June 6)  Study: AI outperforms standard risk model for predicting breast cancer. Retrieved 2023, June 7 from https://medicalxpress.com/news/2023-06-dopamine.html
Arasu, V. (2023, June 6) Comparison of Mammography AI Algorithms with a Clinical Risk Model for 5-year Breast Cancer Risk Prediction: An Observational Study. Retrieved 2023, June 7 from https://pubs.rsna.org/doi/10.1148/radiol.222733