Йонизатор или овлажнител у дома по време на епидемията с COVID-19 е въпрос, който набира все по-голяма скорост. Особено с напредване на времето на физическа дистанция, когато все повече хора преминават към форма на работа от дома. На пазара широко предлагани са различни пречистватели за въздух, овлажнители и йонизатори. Но кой уред е най-подходящ в създалата се рискова ситуация?


Заради студеното време и активното отопление на домовете, основно правило е въздухът да не бъде нито твърде топъл, нито твърде сух. Ефектът от това може да доведе до изсушаване на носната лигавица, суха кашлица и болки в гърлото. Проучвания сочат още, че при повишена температура на въздуха в помещението работоспособността на човек намалява (както физическа, така и психическа) и той се уморява по-бързо. Освен това се увеличава натоварването върху сърдечносъдовата система и нараства рискът от заразяване с респираторни заболявания. Причината е, че лигавиците изсъхват при ниска влажност, а това способства по-лесно вирусите и бактериите да проникнат в тялото.


Според препоръките на специалистите допустимата температура на дома в студения сезон е около 18-24 градуса, а през пролетта и лятото - 20-28 градуса. В студеното време подходящи за употреба са овлажнителите, но също така трябва да се следи и нивото на влажност. За нормално ниво на влажност на въздуха в апартамента се счита около 30-50%. Измерването се прави със специално устройство, наречено хигрометър. Често такива анализатори са вградени в малките метеорологичните станции за употреба у дома, които също измерват температурата на въздуха и са достъпни магазините за домакински уреди.Препоръчва се също добавяне на дестилирана вода към овлажнителя – тя трябва да се сменя всеки ден, а уреда да се почиства на всеки три дни.
Пречиствателите за въздуха също могат да бъдат полезни, но те не се справят с всички замърсявания. Реално няма медицински проучвания, които да докажат ползите от овлажнители или пречистватели на въздуха в превенцията на вирусни инфекции.

 

Теоретично обаче овлажнителите и пречиствателите на въздуха могат да бъдат ефективни, защото всяка филтрация на въздуха и овлажняване до една или друга степен защитава човек. Обикновено върху филтъра се установяват вирусни частици. Естествено, това изисква използването на висококачествен филтър.