Зъбният емайл е най-твърдото вещество в човешкото тяло, а той също представлява най-външният слой на зъбите. Основната му цел е да защитава останалата част от зъба. Съставен е предимно от калций и фосфат. Емайлът отчасти е отговорен за белия цвят на зъбите, но когато падне, зъбите започват да пожълтяват. 1/3 от зъбите се намират под венците, а това означава, че са видими само 2/3 от дължината на зъба.

 

Постоянните зъби на човек са 32 общо, а млечните, които са временни, са общо 20 на брой. Зъбите са различни - резци, кучешки зъби, предкътници и кътници. Някои хора имат мъдреци, а други нямат.


 

Смята се, че десничарите дъвчат по-голямата част от храната на дясната си страна, а левичарите - на лявата. Смята се също, че хората, които пият 3 или повече чаши газирани напитки всеки ден, имат 62% повече кариес, пломби и дори загуба на зъбите, отколкото останалите. Приблизителното количество захар в 500 мл газирана напитка е 10-12 ч. л.


Средно човек мие зъбите си между 45 и 70 секунди на ден, а препоръчителният период е между 2 и 3 минути. Средностатистически човек прекарва около 38,5 дни от живота си в миене на зъби.

 

Интересен факт е, че зъбите започват да се образуват още преди раждането. Смята се, че млечните зъби се образуват, докато бебето е в утробата, но те започват да се виждат, когато детето е на възраст между 6 и 12 месеца.

 

Интересно е също, че няма двама души с еднакви зъби - те са толкова уникални, колкото и пръстовият отпечатък. Дори еднояйчните близнаци нямат еднакви зъби. Ето защо някога зъбите са били използвани за идентифициране на човешки останки. 

 

Над 300 вида бактерии в устната кухина са причина за получаването на зъбна плака. Тези бактерии се причиняват в голяма степен от консумацията на захар и киселини. Най-често срещаната бактерия е Streptococcus mutans, която превръща захарта в киселина, с която се хранят бактериите.

 

Много заболявания са свързани с оралното здраве, като някои от тях са остеопорозата, диабет и сърдечни заболявания.