Захарният диабет е хронично, социално значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкоза в кръвта. Глюкозата от кръвта може да навлезе в клетките само при достатъчно количество инсулин. При пациентите, страдащи от диабет има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

 

Диабетът е тежко заболяване, което може да доведе до фатален край, ако не се лекува. Използването на антидиабетни лекарства и в частност инсулин направиха заболяването хронично и съвместимо с нормален живот.


 

Инсулинът е едно от големите открития на 20-и век. Това откритие променя живота на над 300 млн. души по целия свят. Толкова са болните от диабет според статистиката от 2014 г. През 1921 г. Фредерик Бантинг и Джон Маклауд се заемат със задачата да разберат как действа произвежданият от панкреаса хормон инсулин и каква е връзката му с диабета.

 

Двамата разбират, че недостигът му е причина за развитието на болестта. Те изказват предположението, че хормонът тирозин, произвеждан от същата жлеза, е причина за неговото разграждане. Бантинг и Маклауд започват да правят опити с кучета, за да блокират отделянето на хормона тирозин.

 

Натрупаният инсулин се извлича и се прилага в терапията на хората. Тази разработка осигурява на двамата учени Нобелова награда през 1923 г. През 2016 г. Бантинг получава още едно признание, като е обявен за най-младия носител на Нобелова награда за медицина.

 

През 80-те години на миналия век, жизненоважното лекарство активно се е произвеждало и у нас във фармацевтичен завод в София.
В предприятието, българските специалисти получавали общо пет инсулинови продукта. Три от тях с бързо действие, а два от тях били бавнодействащи.

 

Последната внедрена форма на българския инсулин е Инсулин NS. Тя е разработена по модерна технология и малко държави в глобален мащаб можели да се похвалят с нейната реализация.


В крайна сметка българският инсулин направил силен дебют на международния лекарствен пазар. В резултат на което много страни започнали внос на българското лекарство.