Човешките коронавируси, различни от тези от семейството на SARS, са отговорни за типичните симптоми на простудни заболявания като възпалено гърло, хрема и други, които обикновено преминават леко.

 

Предишни проучвания показват, че Т-клетките, специфични за тези човешки коронавируси, разпознават и техния по-вирулентен братовчед SARS-CoV-2.


 

Тогава можем да приемем, че наличието на тези Т-лимфоцити представлява защита, макар и непълна, срещу инфекции със SARS-CoV-2.

 

Учени от Imperial College London са изследвали точно този въпрос.

 

Проучването е целяло да установи дали присъствието на Т-клетки, специфични за други коронавируси, в момента, в който човек е изложен на SARS-CoV-2, влияе по някакъв начин на инфекцията.

 

Излагането на SARS-CoV-2 невинаги води до инфекция и учените са искали да разберат защо.

 

Открили са, че високите нива на съществуващи Т-клетки, създадени от организма, когато сме били заразени с други човешки коронавируси, могат да ни предпазят от инфекция с коронавирус, обяснява Риа Кунду, първият автор на изследването.

 

Проучването се е провело през септември 2020 г. сред 52-ма британци, сравнително млади, живеещи с друг човек, който е бил заразен със SARS-CoV-2, и които следователно са били изложени на риск да бъдат заразени.

 

Участниците са провели PCR тестове в началото на експеримента, 4 и 7 дни след това, за да потвърдят или отхвърлят наличието на инфекция.

 

В същото време на участниците са били направени и кръвни изследвания, за да анализират наличието на известните Т-лимфоцити.

 

Резултатите показват, че 26-те неинфектирани участници имат повече от така наречени кръстосано реактивни клетки, отколкото заразените хора.

 

Тези Т-лимфоцити са активни срещу SARS-CoV-2, защото разпознават част от коронавируса, която е запазена при всички вируси от това семейство - неговия нуклеокапсид.

 

Въпреки това, учените не са наблюдавали никакви разлики в специфичните за спайк протеина Т-клетки между инфектирани и неинфектирани участници.

 

С други думи, наличието на тези Т-лимфоцити може да осигури частична защита срещу инфекция, но в никакъв случай не би могла да я предотврати изцяло.

 

Въпреки че това е важна констатация, това е само форма на защита и никой не трябва да разчита само на нея.

 

Източници:

https://www.futura-sciences.com/sante/actualites/coronavirus-cellules-immunitaires-specifiques-coronavirus-rhume-conferent-protection-sars-cov-2-96029/

https://www.nature.com/articles/s41467-021-27674-x.pdf