Ежедневните нужди на организма от селен са пренебрежимо малки на фона на други микроелементи, но дефицитът на селен води до оплаквания, каквито малко други дефицити носят. Селенът е ключов микроелемент за нормалната дейност на имунната система и щитовидната жлеза. Освен това селенът е кофактор на множество ензимни комплекси и е един от най-мощните антиоксиданти.

 

Затова при дефицит на селен проявите може да бъдат изключително разнообразни. Все пак може да се посочат няколко много показателни сред тях. Появата им следва да сигнализира, че приемът на селен трябва да се повиши.


 

Проблеми с мускулатурата
Хроничният дефицит на селен се проявява много отчетливо с мускулна слабост, болки в мускулите, скованост и чести схващания. Като придружаващи оплаквания се появяват усещане за обща отпадналост и хронична умора. Проучванията показват, че в случаите, когато причина за тези оплаквания е точно дефицита на селен, симптомите отшумяват само в рамките на дни след повишаване на приема му.

 

Репродуктивни нарушения
Те са много показателен симптом за дефицит на селен при мъжете, защото микроелементът има ключова роля за поддържане подвижността на сперматозоидите. При жените селенът е много важен за нормалното протичане на бременността, както и за поддържане на либидото.

 

Проблеми с функционалността на щитовидната жлеза
При недостиг на селен такива проблеми може да възникнат и при двата пола. Хипо- или хиперфункцията на щитовидната жлеза се изразява в понижена или повишена секреция на тиреоидния хормон. Това води до характерни симптоми като силна отпадналост, косопад, натрупване на тегло, чести мускулни схващания и др.

 

Ставни проблеми
Дефицитът на селен може да предизвика развитието на болестта на Кашин-Бек, която пиково се развива именно в зони на света, където естествените хранителни източници на селен са дефицитни. Болестта се проявява със симптоми като забавен растеж, деформиране на ставите, силни ставни болки, сутрешна скованост, артритни прояви.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Сърдечни нарушения
Друго системно заболяване, развиващо се при дефицит на селен, е болестта на Кешан. Това е форма на кардиомиопатия, която се проявява с проблеми с кръвообращението, отслабване на сърдечния мускул, уголемяване на сърцето, аритмия и др.

 

Като минимален прием на ден се посочва дозата от 55 микрограма селен. Малко по-високи са нуждите при бременни и кърмачки. Всяко по-ниско количество на дневен прием крие риск от дефицит и при двата пола. Селен може да се набави от хранителни източници или от добавки. Сред най-богатите източници на селен са морските храни, телешкия черен дроб, гъбите и най-вече бразилският орех. Няколко ядки дневно осигуряват цялата необходима доза селен.