Известна е поговорката, че има мъже, които мислят само със своите по-долу разполагащи се части на тялото, а не толкова с предназначените за това мозъци. В този ред на мисли е и едно ново проучване, което установява обезпокоително много прилики между мозъка на мъжете и вътрешността на скротумите.


Мозъкът и тестисите се оказват с най-голямо съдържание на общи протеинови молекули в сравнение с други човешки телесни тъкани, пише екип, ръководен от биомедицинския учен Барбара Матос от Университета на Авейро в Португалия.


Докато мозъкът има изключително сложна роля - да контролира телата ни, да приема и интерпретира сигнали от сетивните органи, включително формиране на цялото ни мислене и усещане, то човешките тестиси имат само две основни функции - производството на сперматозоиди и хормони. Въпреки че на много от нас трябва да бъде простено, че приписваме тези полови жлези и на собствените си мисли и чувства.Предишни проучвания предполагаха, че има връзка между сексуалната дисфункция и мозъчните разстройства и дори между интелигентността и качеството на спермата. Разбира се, такива връзки не означават много сами по себе си, но сега екипът от изследователи от Португалия и Великобритания намери обяснение защо те могат да съществуват.


Те сравняват протеините в 33 вида тъкани, включително сърцето, червата, шийката на матката, яйчниците и плацентата. Резултатите показват, че тестисите и мозъкът споделят общо 13 442 протеина. Това се потвърждава от изследвания на генната експресия, показващи, че тези два отдалечено разположени органа споделят най-голям брой гени сред всички органи в тялото.


Мозъкът и тестисите са „алчни“ за енергия, за да осигуряват изключително взискателни процеси като мислене и производството на няколко милиона сперматозоида на ден. Така че и двата органа имат специализирани клетки, с които поддържат неврони в мозъка и зародишните клетки в тестисите.


Това е непроучена тема и връзката между тези тъкани трябва да бъде изяснена, което би могло да помогне за разбирането на дисфункциите, засягащи мозъка и тестисите, споделят от екипа.


Най-високите нива на експресия в мозъчната кора и тестисите предполагат, че изучаването на общите гени може да допринесе за подобряване на когнитивната функция, например.


Източници:
https://www.sciencealert.com/brains-and-testicles-have-more-in-common-with-one-another-than-you-ever-really-wanted-to-know
https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsob.200322