Около 223 милиона души по света имат атопичен дерматит – това е хронично състояние, при което се появява сухота по кожата, сърбеж, обрив и зачервяване. От тях около 43 милиона са деца на възраст от 1 до 4 години.


Атопичния дерматит е най-често срещаният тип екзема и тъй като е свързан с възпалителен процес, предишни изследвания показват, че хората с това кожно заболяване са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, астма, хронични бъбречни заболявания и автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит, целиакия и двата вида възпалителни заболявания на червата – болест на Крон  и улцерозен колит. 


Изследователи от университета в Пенсилвания предоставят нови данни относно това как атопичният дерматит увеличава риска от възпаление на червата. По-висок риск се наблюдава, както при възрастни, така и при деца, но варира в зависимост от възрастта, тежестта на дерматита и вида възпаление на червата.  Проучването е публикувано в сп. JAMA Dermatology


Възпалителното заболяване на червата (IBD) е термин за две състояния (улцерозен колит и болест на Крон), които се характеризират с хронично възпаление на храносмилателния тракт, това е автоимунно заболяване, при което тялото атакува здравите тъкани в храносмилателния тракт. Известни рискови фактори, причиняващи това заболяване са възраст, генетика, етническа принадлежност и фактори на околната среда. Най-честите симптоми включват хронична диария, стомашни болки или спазми, камъни в бъбреците, възпаление на очите, необяснима загуба на тегло и болки в ставите. Все още няма лечение за това състояние, но симптомите могат да се овладеят с промяна в начина на живот, включително диета и избягване на стрес в допълнение към лекарствена терапия. 


Д-р Джоел Гелфанд, професор по клинични изследвания и директор на центъра за клинични науки по дерматология в Медицинския факултет Пелерман към университета в Пенсилвания и главен автор на това проучване, казва, че неговият екип е решил да проучи потенциална връзка между атопичния дерматит и възпалителните процеси на червата, тъй като друго хронично кожно заболяване, именно псориазис, отдавна е известно, че е свързано с възпалението на червата и има известна обща генетика. Атопичния дерматит е често срещано кожно заболяване и се проявява с дисфункция на кожната бариера, промени в микробиома и хронично възпаление, което е характерно и за възпалението на червата. 


В това проучване, изследователите сравняват данни от повече от 409 000 деца и 625 000 възрастни с атопичен дерматит и данни от 1.8 милиона деца и почти 2.7 милиона възрастни без заболяването. 
След анализ учените съобщават за статистически значим повишен риск от възпалително заболяване на червата сред 44% от децата и 34% от възрастните с атопичен дерматит, в сравнение с контролните групи. Този риск също така се увеличава с влошаване на тежестта на кожното заболяване. 


Лечението на атопичния дерматит в днешно време драстично се подобрява, но трябва да се изследва дали това ще намали или увеличи риска от други имуномедиирани заболявания. Трябва да се полагат повече усилия в посока по-добро разбиране на дългосрочните здравни резултати за хората с атопичен дерматит и въздействието на новите лечения върху цялостното здраве на пациентите. 

 


Референции:

https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2808972

https://www.eczemacouncil.org/assets/docs/global-report-on-atopic-dermatitis-2022.pdf
https://www.medicalnewstoday.com/articles/adults-and-children-with-atopic-dermatitis-at-higher-risk-of-ibd?fbclid=IwAR0BhZU-O5zUhgtiifOk44vKDcvufUuXcJfEhlPy0_pxRAwrWlj49A0dMCw#Statistically-significant-increase