Може би мъжката версия на хапчето срещу нежелана бременност ще се случи в най-скоро време. Диметандролон ундеканоат или ДМАУ все още е в период на тестове, но първите резултати сочат, че хапчето снижава драстично производството на сперматозоиди, но няма нежеланите странични ефекти на по-старите медикаменти, като увеличаване на гърдите, намалено сексуално желание или увреждане на черния дроб.

 

ДМАУ е една молекула, но също като таблетките против забременяване комбинират биологичните свойства на два вида полови хормони. Основната съставка е диметандролон, синтетичен андроген с някои от характеристиките на тестостерона.


 

Но ДМАУ действа и като прогестерон. При мъжете това води до потискане на другите полови хормони като тестостерон и естроген, но без странични ефекти. Крайният резултат е силно снижаване на производството на сперма.

 

ДМАУ съдържа и мастна киселина с дълга верига ундеканоат, която увеличава времето на задържане на лекарството в организма, така че ефектът от едно хапче да продължава цял ден.


Хапчето трябва да се приема веднъж дневно, така то безопасно потиска репродуктивните хормони на мъжете.

 

По време на тестовете се наблюдава значително спадане на хормоните, отговорни за производството на сперма, едновременно с това не се наблюдават тревожни симптоми, които могат да са свързани с намаляване нивата на хормоните.

 

Учените работят върху разработване на мъжки контрацептиви от десетилетия. Проучвания от последните години показват, че много мъже са склонни да използват контрацептивно хапче вместо традиционните контрацептивни средства като презервативи или вазектомия.

 

Хормоналната контрацепция при мъжете е разработена на същия принцип както и при жените. Промяната в нивата на хормоните води до потискане производството на сперма. След като лечението се прекрати, организмът се връща към производството на репродуктивни хормони и плодовитостта се връща.

 

Еднократната доза от ДМАУ няма контрацептивен ефект. А високите дози от хормона може да увредят черния дроб.

 

Относно страничните ефекти, мъжете малко напълняват и се наблюдава спад в нивата на добрия холестерол. Много малка част от участниците в изследването сигнализират за понижено либидо.