Подобно на задстомашната жлеза (панкреас), половите жлези също са жлези с вътрешна и външна секреция. В тях се изработват не само половите клетки – сперматозоидите (при мъжете) и яйцеклетките (при жените), но и хормони, които имат важно значение за оформянето и развитието на целия организъм. 
 
Женските полови жлези са яйчниците. Те са част от женската репродуктивна система и са разположени в тазовата област. Нормално, всяка жена разполага с два яйчника, които са разположени от двете страни на матката. Свързани с матката посредством фалопиевите тръби, яйчниците имат формата и размерите на бадеми. 
 
Ендокринната роля на яйчниците се осъществява в производството на няколко хормона. Единият от тях е инхибин – хормон, който потиска производството на FSH. Другият хормон е релаксин - открит само при бременните жени, той се освобождава в големи количества при раждането. Съдейства за омекването и удължаването на шийката на матката и на мястото на събиране на лонните кости, потиска контракциите и отпуска опорно-двигателната система, като подготвя жената за самото раждане.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Друг важен хормон е естрогенът. Той предизвиква половото развитие на момичето и превръщането му в жена по време на пубертета, като подготвя тялото за износване на бременност. Естрогенът увеличава мастните запаси в подкожния слой, а по време на менопаузата, поради по-ниската му продукция, се прекратяват менструалните цикли. 
 
Прогестеронът, от своя страна, подготвя матката за имплантирането на оплодената яйцеклетка, като се грижи за намаляване на имунния отговор от старана на майчиния организъм, за да може да се приеме бременността. В случай, че настъпи бременност, нивата на прогестерона нарастват, но при намаляването им при бременна жена, това е сигнал за  започване на раждането. Този хормон, също така намалява лактацията по време на бременност и увеличава вътрешната температура по време на овулацията.