Мускулите на прасеца изпълняват главно ролята на сгъвачи и разгъвачи на ходилото (глезенната става) и на пръстите на краката. Те спомагат и за заставането ни на пръсти - увеличаването на нормалния ъгъл, намиращ се между ходилото и пищяла, както и намаляването на този ъгъл - заставането ни на пети. Поради захващането на два от мускулите в региона за бедрената кост (Femur), тези мускули вземат участие и в сгъването и разгъването на колянната става.
 
Мускулите на задната част на подбедрицата могат да се разделят на повърхностни и дълбоки, като общият им брой е 7. Повърхностните мускули са 3, като основен от тях е Прасеца. Този мускул има две глави – Междинна и Латерална глава, които се захващат за бедрената кост, където е и началото на мускула. Преминаващ по цялата дължина на подбедрицата, Прасецът завършва чрез сухожилие на калканеусът (костта оформяща петата на човека).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това сухожилие - носещо названието Ахилесово сухожилие, носи названието си от гръцкатат митология. Според нея, за да направи сина си безсмъртен, майката на Ахил го потопила във водите на река Стикс. Мястото, за което го държала обаче (петата му), останала суха и това било единственото уязвимо място за най-великия от гърците и довело до смъртта му. И въпреки, че днес нараняването в областта на Ахилесовото сухожилие не би могло да убие никого, изразът „Ахилесова пета“ подчертава единствено слабите и уязвимите ни места. Дейността на този мускул е свързан главно с възможността ни да заставаме на пръсти, както и със сгъването на коляното.
 
Тук се намира и един много тънък мускул, наречен мускул на ходилото. Той има много късо тяло и изключително дълго сухожилие, което също завършва на петата. Началото си този мускул води отново от фемура, а функцията му е свързана със сгъването на крака в колянната и глезенната става.