Грин Вардиман Блек е американски лекар с голям принос в развитието на съвременната стоматология. Роден през 1836 г. в градчето Уинчестър в щата Илинойс. Произхожда от обикновено семейство на фермери. Началното си образование получава в местното училище, където проявява голям интерес към науката. Още от ранна възраст прави много наблюдения над живите същества и открива естествени зависимости и аналитични връзки между предметите.

 

Когато става на 17 години младият Блек се мести в съседен по-голям град, където започва да учи медицина при свой по-голям брат. След 4-годишно обучение, започва работа при местния зъболекар като негов помощник. През 1856 г. Грин Блек напуска учителя си и отваря собствен стоматологичен кабинет. Той става известен с добрата си работа и обширните си познания в областта.


 

Принос за стоматологията. Младият стоматолог е много буден и търсещ. Кариерата му преминава в постоянен стремеж към търсене на иновативни техники и приспособления, които до голяма степен определят същността на съвременната дентална хирургия. Едно от първите му изобретения е електрическата дентална бормашина, която е била задвижвана посредством крачен педал. Тази иновативна машина позволява на лекаря по-бърза и ефективна работа, но също така съсредоточена работа, без да се притеснява за хода на оборотите на бормашината. Изобретението на Блек е толкова ефикасно, че се използва от денталните хирурзи и до наши дни.

 

Той създава и т.нар. категоризации на зъбните кариеси. Чрез тази категоризация стоматолозите се ориентират какви мерки да предприемат в такива случаи. Скалата съдържа още инструкции относно обработването и пломбирането на болния зъб. Блек смята, че чрез този наръчник всеки лекар, запознат с денталната медицина може да окаже адекватна помощ на своя пациент.

 

Третият основен принос на Грин Блек към стоматологията е неговото отношение към здравето на устната кухина. Той твърди, че заболяванията на зъбите не са самостоятелни, а последствия от разрушен баланс в устата. За да може този процес да бъде спрян, Блек препоръчва навременно лечение на всяко възпаление, което може да възникне в устната кухина.