Какво представлява гранулационната тъкан?

Гранулационната тъкан представлява съединителна тъкан, която се образува на повърхността на раната, когато тя зараства. Клиницистите проследяват как се образува гранулационна тъкан върху рана, за да преценят доколко добре се лекува нараняването.


Каква е функцията на гранулационната тъкан?


Образуването на гранулационна тъкан върху рана означава, че тялото е здраво и работи за образуване на нов слой кожа върху частта, която е била разкъсана по време на нараняване.

 

Гранулационната тъкан има червеникав цвят заради новите кръвоносни съдове, които се образуват, за да доставят хранителни вещества в тъканта. Тази тъкан също така съдържа разнообразни клетки, които помагат за създаването на нова структура, образуват нов екстрацелуларен (извънклетъчен) матрикс, унищожават увредените клетки, предпазват от инфекция и осигуряват хранителни вещества чрез кръвоносните съдове.


Клиницистите измерват до каква степен раната е претърпяла гранулация, за да определят къде се намира раната в процеса на заздравяване. Възможно е също измерването на дължината, ширината и дълбочината на раната и категоризирането на тъканта, която се образува върху и около нея.


Каква е структурата на гранулационната тъкан?

Екстрацелуларен матрикс на гранулационната тъкан е изграден от клетки, наречени фибробласти. Фибробластите образуват колаген тип III, протеин, който се намира в меките тъкани на тялото. В крайна сметка колаген тип III се заменя с колаген тип I, който е по-здрав тип колаген, който също се намира в костите, сухожилията и органите.


Имунните клетки като левкоцити (бели кръвни клетки) са друг вид клетки, които се намират в гранулационната тъкан. Тяхната роля е да се отърват от разрушените клетки, а също и да защитят на организма срещу патогени като вируси и бактерии. Кожата осигурява защитна бариера срещу патогени и по време на нараняване тази бариера се нарушава. Ето защо е изключително важно левкоцитите да присъстват на мястото на раната, за да защитят тялото, като също така е важно раната да заздравее бързо, така че целостта на кожата да бъде възстановена.


Освен това трябва да бъдат образувани кръвоносни съдове, които да доставят кислород и хранителни вещества както на новообразуваните клетки, така и на клетките, които помагат за създаването на нови клетки. Процесът на образуване на мрежа от кръвоносни съдове се нарича васкуларизация и се осъществява чрез израстването на нови кръвоносни съдове от вече съществуващи кръвоносни съдове.


Библиография:
Biology Dictionary. Granulation Tissue
ScienceDirect. Granulation Tissue
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Mandy Alhajj; Pankaj Bansal; Amandeep Goyal. Physiology, Granulation Tissue