Парковете, ресторантите и музеите на открито са отворени за посещения не само у нас. В много страни по света противоепидемичните мерки свързани с разпространението на COVID-19 отпадат една по една. Козметичните и фризьорски салони работят с клиенти при определени условия, много и от магазините се връщат към работния си ритъм.


На пръв поглед изглежда, че животът си връща нормалността, но дали е така? Готови ли са хората, прекарали месеци наред на физическа дистанция у дома, отново да се върнат към старото си ежедневие? Без стрес и страх от заразяване?


Въпреки, че част от мерките като спазване на дистанция и носенето на предпазни маски на закрити места остават в сила, много хора изпитват тревога и безпокойство при всяко свое излизане. Не се чувстват комфортно или не са достатъчно уверени, че навън е наистина безопасно за тях, за семейството и близките им.Допитване до повече от 3100 читатели на WebMD установи, че 26% усещат, че COVID-19 им е причинил психическа травма, която трябва тепърва да преодолеят, 25% се страхуват да отидат в магазина, а други 15% - да напуснат къщата си.

 

Експертите споделят, че много американци са посрещнали пандемията от COVID-19 с усещането за тревога или депресия. За сравнение, през 2018 г. около една трета от възрастните американци заявяват, че усещат притеснение, нервност или се тревожат за нещо всеки ден, седмица или месец. Ето защо психолозите зад Океана очакват пандемията да додеве до потенциална криза на психичното здраве в близко бъдеще.


Друго проучване, направено в края на март 2020 г., когато по-строгите противоепидемични мерки все още са в началото, установява, че близо половината (45%) от възрастните в Съединените щати са изпитали стрес, притеснение или тревожност поради пандемията COVID-19. Статия от 15 април 2020 г., в сп. The Lancet, призовава медицинското съсловие за международно сътрудничество за формиране на оценка на въздействиета на COVID-19, върху нашето настроение, поведение и цялостно психично здраве.


Специалистите са категорични, че реакциите върху психичното здраве, свързани с COVID (или друго травматично събитие), могат да останат замаскирани и да не се проявят известно време. Затова е важно хората да бъдат реалисти по отношение на ситуацията, в която се намира света и да поддържат по-ниски очаквания за пълното връщане към нормания живот. Малките, бавни и внимателни крачки са важни не само за овладяването на COVID-19, но и за собственото ни психично здраве.